Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés megyében 12 184-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2021. január 28. 10:00
Békés megyében 12 184-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma
Meghalt 93 beteg, 1569-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 93, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1569 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

 

Fotó: koronavirus.gov.hu

A kormányzati portálon azt írták: 363 450-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 291-re emelkedett, a gyógyultak száma 249 003. Az aktív fertőzöttek száma 102 156-ra csökkent. Kórházban 3669 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 19 131-en vannak, a mintavételek száma 3 097 809-re nőtt. Kiemelték: eddig 161 215 embert oltottak be, közülük 26 293-an már a második oltást is megkapták.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, kampányszerű oltásuk egy hónapja tart, és lassan lezárul. Csütörtöktől az idősotthonokra és a bentlakásos szociális intézményekre helyeződik a hangsúly, az intézményekbe mobil oltócsoportok érkeznek. A harmadik körben pedig a védőoltásra jelentkező 89 év felettiek következnek – tudatták.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes regisztrálni – írták, hozzátéve: már több mint 1,7 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az oltási munkacsoport felkészült a tömeges oltásokra is, ha érkezik elég vakcina – emelték ki.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Két gyártótól eddig 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra: hét Pfizer- és egy Moderna-szállítmány.

Közölték: mivel Európában nincs elég oltóanyag, minden biztonságos és hatékony vakcina beszerzésére szükség van, hogy mielőbb elkezdődhessen a lakosság tömeges oltása. Magyarország ezért egymillió embernek elegendő Szputnyik V. vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal; az oltóanyag három ütemben érkezik majd meg.

Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm-vakcinával kapcsolatban pedig tartanak a vizsgálatok és a tárgyalások – tették hozzá.

Hangsúlyozták: Magyarországon ezután is csak olyan vakcinák kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak és biztonságosak, és amelyeket már több országban is alkalmaznak.

Kitértek arra is: a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, ezért továbbra is fontos a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása. A kormánynak az intézkedésekről hozott döntését a csütörtöki Kormányinfón ismertetik.

Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, amely alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat.

Magán- és családi rendezvények (például születésnap) – nem számítva a 14 év alattiakat – maximum 10 ember részvételével tarthatók meg.

Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik: mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (67 557) és Pest megyében (45 168) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 567), Győr-Moson-Sopron (20 366) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (20 278). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7863).

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)