Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos tisztifőorvos: mindegyik vakcina működik

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2021. január 25. 14:30
Országos tisztifőorvos: mindegyik vakcina működik
Eddig 146 695 ember kapta meg a védőoltás első dózisát, 9403-an pedig már a második adagot is

Mindegyik vakcina működik – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

müller cecília

Fotó: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília közölte: a kutatók és a gyártók a saját hipotézisüknek, gyakorlatuknak megfelelően kezdenek kifejleszteni egy vakcinát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen mindegyik típusú vakcina hatásos – tette hozzá.

Elmondta: a héten több vakcinaszállítmány érkezik. A Pfizertől összesen 36 270 ember beoltására elegendő oltóanyag jön, míg a Moderna vasárnapra ígért további 9 ezer ember beoltására elegendő mennyiséget.

Jelezte: az AstraZeneca is bejelentette, hogy kevesebb oltóanyagot tud szállítani az előzetesen ígérthez képest. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik Magyarországra ettől a gyártótól – tette hozzá.

Közölte, látható, hogy a lekötött vakcinaszállítmányok akadoznak vagy nem az ígért mennyiségben érkeznek, ezért is fontos, hogy mindent megtegyen a kormány az oltóanyagok mennyiségének növeléséért.

Ezért is született megállapodás az orosz féllel – mondta –, e szerint egymillió ember beoltására elengedő (kétmillió adag) Szputnyik V vakcina érkezik majd Magyarországra. A készítményeket 30, 60 és 90 napos szállítási időn belül, három különböző részletben fogja megkapni Magyarország.

Hozzátette: az orosz vakcina beszállításának pontos időpontja még nem ismert.

 Müller Cecília ezzel kapcsolatban hozzátette: az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden gyártási tételt bevizsgál, ezek után tudják a gyártási tételeket "felszabadítani". Ez a vizsgálat vonatkozik a már Magyarországon lévő és a majdan érkező gyártási tételekre is.

Közölte, ugyancsak megállapodás készül a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni vakcinájának vásárlásáról. Ez a készítmény elölt, inaktivált vírusvakcina, amely egy ismert, jól működő technológia. Utalt arra, hogy a H1N1 influenzajárvány idején csak ezek, a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagok voltak hatásosak.

Jelen pillanatban úgy tűnik – emelte ki –, hogy bármelyik vakcina megfelelő hatékonyságot és biztonságot nyújt.

Az országos tisztifőorvos elmondta, eddig 146 695 ember kapta meg a védőoltás első dózisát, 9403-an pedig már a második adagot is.

Müller Cecília kitért arra, hogy a tapasztalatok azt mutatják: a második adag oltóanyag beadása után „picit hevesebb reakciók jelentkeznek”. Az első adagnál jellemzően az ellenanyag-termelődés indul meg a szervezetben, a második oltás után ennek további termelődésével együtt beindul az úgynevezett sejtes immunitás – ismertette.

Ekkor olyan sejtek (memóriasejtek) alakulnak, amelyek emlékeznek a kórokozóra. Ennek a folyamatnak lehet az a következménye, hogy a második adag beadása után erőteljesebbek a helyi reakciók: bőrpír, hőemelkedés, egy-két napos láz, levertség, izomfájdalom. A láz paracetamol tartalmú készítményekkel enyhíthető.

Kiemelte, ezek a szervezet természetes reakciói az oltásra, „nem kell tőle megijedni”, az oltóanyag hatásosságát mutatják.

A tisztifőorvos azt is kiemelte, hogy a következetes intézkedéseknek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak, de felhívta a figyelmet arra: több környező országban elindult a harmadik hullám és problémát okoznak a mutáns vírusok is.

Az elmúlt napon 844 új fertőzöttet regisztráltak, és jelentősen csökkent a koronavírus-szövődményben elhunytak száma is. A járvány kezdete óta 12 024-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe Magyarországon. Kedvező adatnak mondta, hogy egyre emelkedik a gyógyultak száma. Ők 243 092-en vannak, míg az aktív fertőzöttek száma 105 302.

Kórházban a fertőzéssel összefüggésben 3817 embert ápolnak, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)