Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tehetséges néptáncosok intenzív kurzusa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2021. január 02. 17:00
Tehetséges néptáncosok intenzív kurzusa
Hírek a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolából

Rimóc település néphagyományaival is megismerkedtek a gyulai fiatalok

Fotó: Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola

A Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolát támogató Gyulai Gyöngyszemek Művészeti Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, A hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása című pályázat keretében nyert 1 millió forint támogatást.

A pályázat segítségével több olyan programot is sikerült megvalósítani, amelyet eddig forráshiány miatt nem tudott az egyesület megszervezni. A programok jó része Palócföld népművészetéhez kapcsolódott.

A pályázat fő programja egy olyan intenzív tehetséggondozó kurzus volt, ahol a gyermekek rimóci táncokkal, valamint Rimóc település néphagyományaival ismerkedtek meg Farkas Lilla és Hajdu István Gergely, a művészeti iskola táncpedagógusainak vezetésével. Ehhez kapcsolódott az egyesület által augusztusban szervezett háromnapos szaktábor Cserhátszentivánon, ahol tanulóink elmélyíthették rimóci tánctudásukat.

A tábor megszervezését segítette szakmai tudásával Hankó Tamás vendégoktató, aranysarkantyús néptáncpedagógus, a békési Belencéres táncegyüttes művészeti vezetője. A kurzushoz kapcsolódóan tehetséges tanulóink részt vehettek egy tanulmányúton is, ahol meglátogatták Rimóc és Hollókő nevezetességeit. Nagy élmény volt, hogy találkozhattak Holecz Istvánné Margit nénivel, a Nógrád megyei palóc népzenei és néptánchagyományok ma élő egyik legjobb ismerőjével és előadójával. Margit néni személyisége, történetei, éneklése, elvarázsolta nemcsak a gyerekeket, hanem a pedagógusokat is.

Élményekben gazdag jó hangulatú sikeres kurzust tudhatunk magunk mögött.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)