Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Minősített könyvtár címet nyert a Mogyoróssy János Városi Könyvtár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. november 12. 14:00
Minősített könyvtár címet nyert a Mogyoróssy János Városi Könyvtár
A bibliotéka öt évig viselheti a titulust, valamint pénzjutalomban is részesülnek

Minősített könyvtár címet nyert a Mogyoróssy János Városi Könyvtár – tájékoztatta lapunkat az intézmény. A részletekről Dézsi Jánost, a bibliotéka igazgatóját kérdeztük.

A Minősített könyvtár pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdette meg, a cél pedig az, hogy elismerésben részesítse azokat a könyvtárakat, amelyek évek óta magas színvonalú munkát végeznek a könyvtárhasználók érdekében, illetve bevezették és sikerrel alkalmazzák a minőségmenedzsment eszközrendszerét.

Dézsi János elmondta, hogy a rájuk vonatkozó szakmai törvény előírja a minőségírányítási elvek és eszközök alkalmazását, a pályázat által elnyerhető címmel viszont bizonyos kedvezményeket is kapnak a bibliotékák, így öt évig viselhetik a Minősített könyvtár címet, illetve pénzjutalomban is részesülnek.

Kiemelte: amely könyvtárak megkapják a címet, ott úgy látják a szakértők, hogy sikerült elérni egy olyan fokára a minőségirányítási rendszernek, amely előrelendíti a működést.

Ezekben az intézményekben garancia van arra, hogy a munkafolyamatok az előírások szerint folynak, valamint az egész tevékenységre kiterjedően van egy szabályozási rendszer, amely garantálja, hogy egy adott színvonal alá ne eshessen a működés.

Az igazgató hangsúlyozta, a pályázatot hosszú előkészítés előzte meg, a gyulai könyvtárban 2016-ban kezdték el az ehhez kapcsolódó munkát.

Hozzátette: önértékelést is kellett készíteniük a könyvtárban zajló munkáról, az eredményekről, esetleges hiányosságokról. Mint mondta, kritikusan szemlélték a saját munkájukat, az értékelés elkészítése pedig több mint egy hetet vett igénybe.

Az értékelés elkészítése után benyújtották az dokumentációt, valamint egy szakmai tanulmányt is, amely kiegészítette az önértékelési táblázatot. Ezután helyszíni ellenőrzésre került sor, amely során egy szakértő csoport vizsgálta meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtárt, akik jelentést készítettek, majd a minisztériumban született meg a döntés.

Dézsi János elmondta azt is, hogy azok az intézmények, amelyek jól teljesítettek a pályázat során, illetve elnyerték a címet, azok a jövőbeni pályázatokon is kedvezőbb feltételekkel szerepelhetnek.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)