Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jól alakult a látogatószám nyáron Gyula legnépszerűbb kiállítóhelyein

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. szeptember 09. 16:00
Jól alakult a látogatószám nyáron Gyula legnépszerűbb kiállítóhelyein
A főszezonról kérdeztük Fekete-Dombi Ildikót

Fekete-Dombi Ildikó 

Fotó: Erkel Ferenc NKft. – Incze László

Elégedett az idei turisztikai főszezonban elért látogatószámokkal Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. múzeumegységekért felelős ügyvezetője, mint mondta, különösen az augusztus volt erős a két legnépszerűbb kiállítóhelyen, a várban és az Almásy-kastélyban.   

Az ügyvezető kiemelte: a koronavírus-járvány ellenére júliusban és augusztusban is kedvezően alakultak a látogatottsági mutatók a két múzeumegységben, amely a hét minden napján hosszított nyitvatartással várta a vendégeket a főszezonban.

Emlékeztetett: a gyulai vár szabadtéri részeit május 16-án nyithatták meg újra a látogatók előtt, azóta 42 837-en váltottak jegyet a kiállítóhelyre.

Elmondta: noha 2020 első félévében csak 41 százalékos eredményt értek el a tavalyi év azonos időszakához képest, a főszezon kifejezetten jól alakult. Idén júliusban 15 594-en látogattak el a várba, ami 99 százalékos eredmény a 2019-es év azonos időszakához viszonyítva, augusztusban pedig 15 százalékkal, 20 531-re emelkedett a látogatószám tavalyhoz képest.

Az idei év első nyolc hónapjában 70 százalékos eredménnyel zárt a vár, a látogatószám csökkenését a pandémia miatti kényszerű zárvatartás és az osztálykirándulások elmaradása okozta – ismertette az ügyvezető.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont június 18-án nyithatott ki újra, azóta 25 320 látogatót regisztráltak a kiállítóhelyen.

 

Képünk a júniusi Múzeumok estéjén készült 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bár az első félévben csak 30 százalékos eredményt ért el a kastély, az újranyitás utáni hónapok itt is jól alakultak. Idén júliusban 10 509-en látogattak el a múzeumegységbe, ami 93 százalékos eredmény a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, augusztusban pedig 12 507 látogatója volt a kiállítóhelynek, ami hat százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában. 

Az ügyvezető elmondta: a látogatóközpont szabadulószobája és A kastély gyertyafényben című új állandó program különösen népszerű volt a látogatók körében, a múzeumpedagógiai foglalkozásokon való résztvevők száma azonban jelentősen csökkent a diákok hiánya miatt.  

Fekete-Dombi Ildikó közölte: az idei év első nyolc hónapját 58 százalékos látogatottsági eredménnyel zárta a kastély a 2019-es év azonos időszakához képest, a látogatószám jelentős csökkenését a járványhelyzet okozta. 

Arról is beszámolt, hogy az Erkel Ferenc Emlékház ugyancsak pozitív mérleggel zárta a főszezont, a kiállítóhelyre júliusban és augusztusban is többen látogattak el, mint tavaly.

Az ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a Kohán Képtárban csökkent a látogatószám júliusban és augusztusban, idén ugyanis a pandémia miatt nem tudtak olyan, sokakat vonzó kiállítást szervezni a nyári időszakban, mint az elmúlt két évben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Fekete-Dombi Ildikó arról is beszélt, hogy a kiállítóhelyekre elsősorban belföldi vendégek érkeztek, főként Budapestről és kelet-magyarországi településekről.

Kifejtette: az elkövetkező hónapokban is az a cél, hogy nyitva tudjanak tartani, hiszen a gyulai kiállítóhelyek fontos szerepet töltenek be a város turizmusában. Aláhúzta: a vár és a kastély alapterülete is lehetővé teszi, hogy a vendégek betartsák a védőtávolságot; ha látogatószám-korlátozást vezetnek be, akár kisebb csoportokban is fogadni tudják az érdeklőket.

Az ügyvezető egyúttal köszönetet mondott a kollégáinak, akik – mint fogalmazott – a zárvatartás után egyik napról a másikra átállva, hosszított nyitvatartással és az elmúlt évekhez képest több programmal várták a látogatók tavalyinál is nagyobb rohamát.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)