Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - In memoriam Prohászka Tamás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fizetett tartalom • HÍREK • 2020. július 31. 16:10
In memoriam Prohászka Tamás
1942–2020

 

 

Prohászka Tamás Gyulán született 1942. január 23-án, általános és középiskoláit szülővárosában végezte el. Mezőgazdasági indíttatása a szülői házból eredeztető, hiszen édesapja is gazdálkodott remetei birtokán. Életének első fontos állomása a Gödöllői Agrártudományi Egyetem volt, ahol 1964-ben általános agrármérnöki diplomát szerzett. Az agrárértelmiség első generációjának tagjai az éppen szerveződő mezőgazdasági nagyüzemekben, elsősorban termelőszövetkezetekben a szakmát voltak hivatottak erősíteni. Végzett szakemberként azonnal a mély vízbe került Ő is, vagyis felelős beosztásokat kapott

Első munkahelye a dobozi Petőfi Termelőszövetkezet volt, ahol főállattenyésztőként dolgozott. E rövid dobozi kitérő után szülővárosában kapott álláslehetőséget az akkor szerveződő Köröstáj Mezőgazdasági Szövetkezetben. A következő 53 éve Gyulához kötődik, ahol családot alapított, élt és dolgozott. Szakmai munkája is itt teljesedett ki, ahol több munkakörben is lehetőséget kapott a bizonyításra.

1967–75-ig főállattenyésztője, majd 1980-ig főagronómusa volt a 4300 ha-os gazdaságnak. 1980-ban lett a gazdaság első számú vezetője, mely tisztséget 2011. január 23-án történt nyugdíjba vonulásáig töltötte be. Az Ő neve fémjelezte ezt a mintegy 30 esztendőt, amely igen gazdag és eseménydús volt, mind az Ő, mind pedig a gazdaság életében. Erre az időszakra esett a hazai mezőgazdasági szövetkezetek stabilizációja, ezt az időszakot nevezzük a magyar mezőgazdaság aranykorának. Az Ő irányítása mellett ment végbe a rendszerváltozás után a szövetkezet 1992-es átszervezése, amikor földterületének közel 50%-át, vagyonának 20%-át elvesztette a cég. Ennek ellenére együtt tudott maradni a szövetkezet, és az elkövetkezendő években megerősödve került ki ebből a helyzetből is. Ez idő alatt generációk váltották egymást a cég életében és vezetésében, többször kellett átfesteni a cégtáblát, de Ő mindvégig kitartott ezen a munkahelyen, ahol volt főnök és beosztott és végül 30 évig első számú vezetője a jelenlegi Gyulai Agrár Zrt-nek. Az Ő neve egybeforrt ezzel a gazdasággal, és nem véletlen, hogy sokan még ma is együtt emlegetik a Köröstáj névvel környezetében. A hosszú életút nem mindig volt sima, olykor kudarcok és sikertelenségek is adódtak a szakmában és tragédiák a magánéletben. Ezek azonban nem törték meg optimista életszemléletét, mindig megmaradt a realitásoknál, és nyugodtságot tudott sugározni a legnehezebb helyzetekben is.

Prohászka Tamás vezetése alatt született meg a döntés a szövetkezet részvénytársasági formába történő átalakulásáról is. Az új vállalkozás 2000-ben alakul meg, és azóta Gyulai Agrár Zrt. néven működik. A társaság első vezetője Prohászka Tamás lett, egészen 2011-es nyugdíjba vonulásáig. Emellett 2006-tól az igazgatóság elnöki tisztségét is ellátta, most bekövetkezett haláláig. Ragaszkodása, közvetlen kapcsolata a társasághoz mindvégig megmaradt, valójában a sírig tartott. Hosszú szakmai életútja során nagyon sok emberrel került baráti és munkakapcsolatba. Kollégáival, beosztottjaival mindig tisztességes és korrekt volt, igyekezett a nyugodt munkahelyi légkör kialakítására, teret adott az egyéni kezdeményezéseknek, értékelte a kreativitást és az önállóságot. Vidám, de felelős életszemléletét mindvégig megtartotta, sosem hallottuk panaszkodni, alapjában véve optimista ember volt. Szerette a társaságot, nagyon népszerű volt környezetében, igyekezett mindig jól érezni magát. Ő volt az, aki tudott és mert kikapcsolódni, ha arra alkalom adódott. Nem véletlen, hogy szakmai és baráti körben sokan ismerték és szerették erről az oldaláról is.

Szabadidejében szívesen vadászott, amit a vadgazdálkodással együtt szakmai munkája részének tekintett. Munka mellett megszerezte a vadgazdálkodási szakmérnöki képesítést is.

Élete és szakmai munkája alapvetően több mint öt évtizede Gyulához kötötte, ahol szakmájához kapcsolódóan szívesen vállalt társadalmi megbízatásokat is. Két cikluson át Gyula Város Tanácsa Végrehajtó Bizottságának tagjaként a város irányító testületében vett részt. Közel két évtizedig a Gyulai Dózsa Vadásztársaság elnökeként, öt évig a Gyulai Vízgazdálkodási Társulat elnökeként vállalt tisztséget. Ugyancsak öt évre a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség elnökének is megválasztották.

Széleskörű szakmai és társadalmi tevékenységét számos elismerés és kitüntetés fémjelzi. Ezek közül a legfontosabbak: 1983-ban Kiváló Szövetkezeti Munkáért MOSZ-kitüntetést kapott, 1986-ban a Munka Érdemrend bronz fokozata állami kitüntetésben részesült, 1992-ben a MOSZ Szövetkezeti Emlékérmet adományozott részére, 2001-ben a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségétől a Beszédes József-emlékérem kitüntetést vehette át, 2004-ben Gyula Város Önkormányzata Kiváló Polgár elismerésben részesítette, 2005-ben a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumtól Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.

Prohászka Tamás személyében a mezőgazdasági szakma lelkes művelője, a társas gazdálkodás elkötelezett híve és támogatója, a magyar nagyüzemi mezőgazdaság jeles személyisége távozott közülünk. Kitartását, bátor helytállását tiszteli és becsüli az utókor, és hiszi, hogy maradandót alkotott, melyet érdemes megbecsülni és továbbvinni.

Kedves Tamás! Búcsúznak Tőled munkatársaid, kollegáid.

Emléked őrizzük.

Nyugodj békében!

 

A Gyulai Agrár Zrt. Igazgatósága

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)