Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felújítják a szanazugi kerékpárutat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. június 03. 14:10
Felújítják a szanazugi kerékpárutat
A munkálatokat önerőből és pályázati forrásból finanszírozzák

Részben önerőből, részben pályázati forrásból újítják fel a régóta rossz állapotban lévő szanazugi kerékpárutat – tájékoztatta lapunkat június 3-án a helyszínen Görgényi Ernő polgármester, Kónya István alpolgármester, valamint Alt Norbert alpolgármester, a körzet képviselője.

kónya istvángörgényi ernő és alt norbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Töretlenül azon dolgozunk, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is tovább építsük a várost, mert erre kaptunk felhatalmazást a gyulai polgároktól – kezdte Görgényi Ernő.

Mint mondta, az elmúlt években sokan keresték meg az önkormányzatot azzal a kéréssel, hogy újítsák fel a rossz állapotban lévő szanazugi kerékpárutat. Ennek érdekében 2016-ban pályázatot is benyújtottak, de az nem nyert.

Kifejtette: a képviselő-testület 2019-ben döntött arról, hogy a kerékpárút legrosszabb szakaszát önerőből újítja fel az önkormányzat, ez a munka június végén fog elindulni.

A polgármestertől megtudtuk, hogy az út fennmaradó részeinek felújítására pályázatot nyújtottak be, amelyet ezúttal pozitívan bíráltak el. A TOP-os, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázatnak köszönhetően 257,5 millió forintot nyert el a város.

– Nem csupán a kerékpárút újjáépítését finanszírozza a pályázat. A támogatásból felújíthatjuk, bővíthetjük és egész évben használhatóvá tehetjük a duzzasztónál lévő, önkormányzati tulajdonú ökoturisztikai látogatóközpontot – tette hozzá Görgényi Ernő.

– Amíg a Budapestről irányított gyulai ellenzéki körök személyeskedéssel, gyalázkodással, városunk jó hírének rombolásával vannak elfoglalva, addig mi folytatjuk azt a városépítő munkát, amelyet feladatul kaptunk a gyulai választópolgároktól – mondta a városvezető.

Alt Norbert emlékeztetett: nagyjából egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy önerőből felújítják a kerékpárút egy szakaszát, a jelenlegi állás szerint pedig június 20-án adhatják át a munkaterületet a kivitelezőnek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A pályázat kapcsán elmondta: jelenleg folyamatban van a tervek aktualizálása, így a munkavégzés lehetséges dátumáról sincs még információ.

A TOP-os pályázatok kapcsán Kónya István kiemelte: már nincs olyan a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásai között, amelyet ne bíráltak volna el, így kijelenthető, hogy Gyula városa 23 TOP-os pályázatot nyert el, ez összesen 3 milliárd 879 millió forintot jelent, ezekhez a beruházásokhoz a grémium 402,8 millió forint önerőt biztosított.

A kerékpárút felújításáról megtudtuk: a Csíkosér utca és az Aranyág dűlő közötti, 776 méteres szakasz felújításának költsége 29 millió forint lesz, a kivitelező a gyulai Aszfalt-Közmű Kft. lesz. A meglévő utat teljes szélességében elbontják, az újonnan épült szakaszt pedig az egyik oldalán kerti szegéllyel, a másikon padkafolyókákkal szegélyezik.

Az út külterületi szakaszát hidegremix technológiával, cement és szórt anyag hozzáadásával bedarálják, majd visszaterítik, erre az alapra pedig két réteg aszfalt fog kerülni.

Az ökoturisztikai látogatóközpontról megtudtuk, hogy információs és fogadóépületet, csónaktárolót, közösségi teret, vizes blokkot alakítanak ki benne. Mint mondták, a fejlesztés eredményeként egy olyan létesítmény jön létre, amely a kerékpáros- és a vízi turizmushoz is kapcsolható, és megállóhelyeként fog működni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)