Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jelentős tudományos fejlesztés lesz a víztorony tetejére tervezett obszervatórium

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. május 28. 18:00
Jelentős tudományos fejlesztés lesz a víztorony tetejére tervezett obszervatórium
Hamarosan elkezdődik a projekthez kapcsolódó felújítás

Hamarosan elindulhat a víztorony tetején található obszervatórium felújítása – tudtuk meg Alt Norbert alpolgármestertől. Mint azt korábban megírtuk, egy napkitöréseket kutató csillagvizsgálót fognak telepíteni a torony tetejére, a közeljövőben megkezdődhetnek az ehhez kapcsolódó felújítási munkálatok.

egy gyulai delegáció 2017-ben már megtekintette a távcsövet olaszországban

Forrás: facebook.com

Alt Norberttől megtudtuk, hogy folyamatban van a Magyar Napfizikai Szerződés támogatási szerződésének aláírása, amelynek köszönhetően felújításra és átalakításra kerül a víztorony tetején található állomás.

Az alpolgármester hangsúlyozta: az obszervatórium megvalósítása egy olyan jelentős tudomány fejlesztés lesz, amely a városunkba fogja vonzani a tudósokat és kutatókat, valamint diákokat is, hiszen a tervek szerint egyetemi gyakorló- és kutatóhely is lesz a napvizsgáló.

Alt Norbert emlékeztetett: az obszervatórium ötletét még 2014-ben vetette fel először Görgényi Ernő polgármesternek Erdélyi Róbert professzor, azóta zajlottak az előkészületi munkálatok, így hamarosan indulhat a felújítás, amely után érkezhet a különleges szűrővel ellátott távcső is.

Tájékoztatott arról is, hogy Erdélyi Róbert a mai nap folyamán jelezte: egy nemzetközi pályázatnak köszönhetően támogatást nyertek el az obszervatórium fenntartására.

 

 

Forrás: facebook.com

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)