Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Törekedjünk az egészséges életmód kialakítására

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. április 11. 16:00
Törekedjünk az egészséges életmód kialakítására
Naponta többször, keveset

„Csak úgy őrizheted meg az egészségedet, ha azt eszed, amit nem kívánsz, azt iszod, amit nem szeretsz, és azt teszed, amit nem akarsz” – mondta Mark Twain. Gondolataival tökéletesen lefesti, sokan hogy vélekednek az egészséges életmód kialakítása iránti törekvésről. Pedig az életmódváltás fontos része – az egészséges táplálkozáson, a rendszeres testmozgáson, a káros szenvedélyek feladásán kívül – az is, hogy mindezt motivációval telve és örömmel tegyük.

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

Ha görcsösen ragaszkodunk ahhoz az elképzeléshez, hogy egyik napról a másikra megváltoztatjuk az összes szokásunkat, kevesebb eséllyel vágunk neki az életmódváltásnak, és ha negatív élményként, sikertelenségként éljük meg ezt a próbálkozásunkat, érthető, hogy egy idő után a fenti idézettel tudunk azonosulni. De nem feltétlenül kell ennek így lennie! Az egészség világnapja alkalmából, melyet április 7-én ünnepeltünk, próbálunk néhány jó tanáccsal szolgálni azoknak, akik szeretnének egy kicsit egészségesebb életstílust kialakítani.

Fontos, hogy apró lépésekben haladjunk előre, tűzzük ki a célunkat, és azt szem előtt tartva változtassunk egy kicsit az addigi (rossz) szokásokon. Ne akarjunk rögtön többórás nehéz edzéseket végigcsinálni, ha eddig nem mozogtunk túl gyakran! Ez nem tesz jót a szervezetünknek sem. Próbáljunk ki többféle mozgást, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet! Első lépésként az is sokat számít, ha naponta legalább 10 percet mozgunk. Az otthoni edzéshez rengeteg tornavideó található az interneten, de fontos, hogy megbízható forrást válasszunk, és figyeljük testünket. Azokat a gyakorlatokat, amelyek fájdalmat okoznak, vagy nem tűnnek biztonságosnak, inkább ne végezzük el, ettől még hasznos lehet az edzés.

A táplálkozás esetében fontos, hogy naponta többször keveset együnk. Igyekezzünk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Próbáljunk a főzésnél kevesebb zsiradékot, sót adni az ételhez, inkább fűszerekkel adjuk meg az ízét. De mindezt csak fokozatosan vezessük be a mindennapjainkba! Válasszunk egészséges nassolnivalókat, egy finom zöldség- vagy gyümölcsturmix, zöldségcsipsz, a különböző mogyorófélék, vagy a fagyasztott gyümölcsök is jól helyettesítik az édességeket. A mogyoróféléket azonban csak mértékkel fogyasszuk, mert ezekkel is könnyen bevihetünk pluszkalóriákat.

Naponta legalább 2–2,5 liter folyadékot kellene fogyasztanunk, melyben benne van az ételekkel, levesekkel bevitt mennyiség is. Az üdítőkkel szemben helyezzük előtérbe a tiszta vizet, esetleg fogyasszunk teát, ha valami másra vágyunk. A csipkebogyó-, a hársfa- és a bodzatea cukor nélkül is nagyon finom, és még az immunrendszert is erősíti.

Mindemellett oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű alvásra is, ha sikerül éjszaka legalább 6–8 órát aludnunk, már sokat tettünk egészségünkért. Élvezzük ki a tavasz első napsugarait, töltődjünk fel D-vitaminnal! A munka és a sok otthoni tennivaló mellett adjunk magunknak időt a pihenésre is. Kellemes kikapcsolódást nyújthat például a biciklizés, séta, kirándulás, olvasás, barkácsolás vagy a barátokkal, családdal együtt töltött minőségi idő.

A jelenlegi helyzetre való tekintettel fontos, hogy mindezt a megfelelő óvintézkedések és szabályok betartásával tegyük.

Dr. Horváth Imre háziorvos

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)