Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lakossági fórumot tartottak a helyi építési szabályzat módosításáról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. február 04. 09:00
Lakossági fórumot tartottak a helyi építési szabályzat módosításáról
A gyűlés egyetlen napirendi pontja a Blanár utca és a Bodoky utca sarkán található beépítetlen terület szabályozásának módosításáról szólt

A helyi építési szabályzat módosításról tartottak lakossági fórumot február 3-án a városháza kistermében, amely során a Blanár utca és a Bodoky utca sarkán található beépítetlen terület szabályozásának módosítása volt a téma. A jelenlévőket Tímár Andrea aljegyző köszöntötte, a részletekről pedig Béres István főépítész számolt be.

béres istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Béres István elmondta, hogy az utcák találkozásánál jelenleg egy üres telek található, a módosítás ennek a beépítését tenné lehetővé. Mint mondta, az utcafronton egy egylakásos családi ház épülne, a telek mélységében pedig három kisebb, magastetős lakás épül a tulajdonos tervei szerint.

A főépítész hozzátette: a jelenlegi rendezési terv szerint a telkekre kisebb lakásszámot lehet elhelyezni, de a négy lakás – a beadott telepítési tanulmányterv alapján – nem jelent többlet környezetterhelést.

A tömb jelenleg kertvárosi zártsorú övezetben van, negyven százalékos beépítési lehetőséggel, amely kisvárosi zártsorú övezetre változna, ezzel a beépítési lehetőség ötven százalékra emelkedik. Változna az építmény magasság meghatározása is, amely jelenleg 5,5 méter, a telek hátsó részére tervezett épület miatt ezt 9,5 méterre módosítanák.

A módosítások ismertetése után jöttek a lakossági kérdések és észrevételek, amelyek alapján elmondható, hogy a Blanár utcai lakosok nem fogadják kitörő örömmel az építkezés lehetőségét. Mint mondták, az utcában így is nagy a gépjárműforgalom, amely csak emelkedne az új lakókkal, illetve az úttest is tovább fog romlani, ha a beruházás alatt nehéz járművek is áthaladnak a szakaszon.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A lakók felvetették, hogy írják elő az építkezőknek, hogy az ingatlanokhoz létre kell hozni legalább egy garázst is, ez a jelenleg tervezett beruházás esetén meg is valósul, ugyanis mindegyik lakáshoz tartozni fog egy beálló.

A Blanár utcaiak félnek a megnövekedett zajszinttől, valamint attól is, hogy a felépített házak eltérnek majd a műemlékjellegű utcaképétől, de panaszt emeltek azért is, hogy az újépítésű ingatlanok miatt csökkeni fog a környező házak ára.

Béres István válaszaiból kiderült, hogy az aggályos kérdéseket mindenképpen megvizsgálják a tervek elfogadása előtt. Hozzátette, hogy ugyan néhány felvetés jogos, de el kell fogadni a világ változásait, így a megnövekedett zajszint és a szintén növekvő forgalom ellen nem sokat lehet tenni.

Akik nem voltak jelen a lakossági fórumon, azok is tehetnek észrevételt, véleményt és javaslatot, erre a fórum napjától kezdve nyolc napjuk van. Az észrevételeket papíralapon nyújthatják be a polgármesternek, de elküldhetik elektronikus úton is a beres@gyula.hu e-mail-címre is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szavazás
Milyen rendszerességgel olvassa a Gyulai Hírlap online oldalt?
Mindennap
 (46%)
Hetente többször
 (21%)
Hetente
 (15%)
Ritkán
 (9%)
Soha nem olvastam, véletlenül keveredtem erre az oldalra
 (9%)
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)