Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megtartották hagyományos újévi szemétszedő akciójukat a harruckernesek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2020. január 23. 15:45
Megtartották hagyományos újévi szemétszedő akciójukat a harruckernesek
Hírek a Harruckern-iskolából

Rohanó világban élünk. Modern korunk társadalma erőteljesen rányomja bélyegét környezetünkre, mely valljuk meg őszintén, egyre inkább mesterséges, épített környezet és napról napra kevesebb benne az érintetlen táj, ahol ember még nem, vagy legalábbis ritkán járt.

 

Fotó: GYSZC Harruckern János Szakgimnázium Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium

Ma már tudjuk, hogy földünknek nagyjából a kétharmadát borítja víz, melynek mintegy 3 %-a édesvíz csupán, ráadásul ennek nagy része a sarki jégsapkákat alkotja, így a bolygó édesvízkészlete cseppet sem mondható bőségesnek. Ökológiai lábnyomunk egyre nagyobb, melynek szomorú bizonyítékai a világban ma is dúló erdőtüzek, a környezetszennyezés és bár a szelektív szemétgyűjtéssel sokan már aktívan hozzájárulunk a környezetvédelemhez, kezünket karba téve hátradőlni – mondván eleget tettünk – ma még nem lehet.

Csodálatos víz az Élővíz csatorna, városunk kicsiny folyója, mely, mint éltető vért keringtető ér, szállít tiszta vizet Gyulán át, teremtve zöld folyosót a „betondzsungelben” az állatoknak, kikapcsolódási lehetőséget az embereknek. Sajnos azonban a tél folyamán – főleg amikor hó is esik – sokszor tapasztalható a különféle kommunális hulladék felgyülemlése a parti sávban. Ennek okán hívtuk életre három évvel ezelőtt a GYSZC Harruckern János Szakgimnázium Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium tanulóinak kezdeményezésében az újévi szemétszedés elnevezésű megmozdulást, amelynek keretében önkéntes diákok gyűjtik össze a szemetet az Élővíz-csatorna városi szakaszáról. 

Idén a magyar kultúra napján, január 22-én, szerdán tíz kollégista indult útnak reggel nyolc órakor a németvárosi temetőtől Kiss Sándor csoportnevelő tanár vezetésével, hogy megtisztítsák a vízfolyás mindkét partját. Bár az előző évekhez képest örvendetesen kevesebb volt a hulladék, a szemétgyűjtés végére így is összejött hat zsákkal, amit a zöldpontokon helyeztünk el. Érdekességként megemlíthető, hogy a begyűjtött szemétnek körülbelül a nyolcvan százaléka különböző anyagú italos göngyöleg volt, amelyben a műanyag palack aránya még mindig magasnak mondható.

Végezetül elmondhatjuk, hogy az enyhe, száraz, bár kissé borongós időjárás ellenére a délelőtt jó hangulatban és eredményesen telt, és noha kissé elfáradtunk, mégis vidáman álltunk össze egy csoportkép erejéig, hiszen a vízpart immáron megtisztulva várja a kikelet eljövetelét.

 

 

Fotó: GYSZC Harruckern János Szakgimnázium Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)