Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hallásvédelem télen is!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fizetett reklámcikk • MAGAZIN • 2020. január 18. 17:30
Hallásvédelem télen is!
A hideg hallásunkat, sőt, hallókészülékünket sem kíméli

Bár lassan a fenyőfák helyett pálmafák nőnek a hazai utak mentén, azért itt-ott még nyújtogatja nyelvét a tél. Fiatalkorban hajlamosak vagyunk a sapkát és sálat pusztán trendi kiegészítőként kezelni, nem is gondoljuk, mekkora védelmet jelentenek télen hallásunk szempontjából a karácsonyra kapott, olykor unottan fogadott ajándékok.

 

Forrás: pixabay.com 

Télen a hallássérülés ellen

Felnőttkorra – jó esetben – a szülői intelmek beérnek, és ha nem költöztünk el idő közben melegebb éghajlatra, a kihulló hajszálak, a megfájdult fülek, és a kézfej finom bőrének repedései előbb-utóbb mégiscsak arra kényszerítenek bennünket, hogy előhúzzuk a szekrény mélyéről télvédelmi eszközeinket. A hideg hallásunkat, sőt, hallókészülékünket sem kíméli, ezért összegyűjtöttünk néhány megoldást, amellyel télen is megóvhatjuk egyik legnagyobb kincsünket, a hallásunkat.

 

Fülgyulladás

Télen nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is ki vannak téve a hideg idő okozta fülgyulladásnak. Ennek egyik oka, hogy a hidegben lassabb a vérkeringés, a magas páratartalom miatt könnyen megtelepedhetnek hallójáratunkban a baktériumok, mely akár középfülgyulladáshoz is vezethet. A gyulladás származhat baktérium vagy vírus okozta fertőzésből, ami a dobhártya mögött kialakulva elzárhatja a fülkürtöt. Antibiotikum hatására ugyan a legtöbb fertőzés elmúlik, de ez idő alatt a gyulladás akár átmeneti hallásvesztést is okozhat. Az időben megkezdett gyógyítással megelőzhetjük a problémákat, ehhez viszont feltétlenül szükséges, hogy már az első fájó jeleknél felkeressünk egy fül-orr-gégész szakorvost, aki megfelelő tanácsokkal és kezelésekkel lát el bennünket.

A fülgyulladás kockázatát csökkenthetjük, ha odafigyelünk hallószerveinkre, és meleg, száraz sapkával, sállal védjük magunkat a hideg ellen. Megfelelő, egészséges étrenddel tehetünk a vérkeringésünkért is, ami szintén segít, hogy elkerüljük a betegségeket a téli hónapokban.

 

A hallókészülék védelme

A tél és a hallókészülék nem jó barátok. Az érzékeny szuperkütyük egyik legnagyobb ellensége a hideg és a nedvesség, ami télen elkerülhetetlen. A sál-sapka-fülvédő kombó nem csak egészségünk, de hallókészülékünk védelme érdekében is „melegen” ajánlott, hiszen a szél, az eső és a fagyos időjárás megrövidíti az elemek élettartamát, a nedvesség könnyen tönkre is teheti készülékünket, a baktériumok pedig könnyen megtelepednek hallójáratunkban. A legjobb, amit télen hallókészülékünkkel tehetünk, hogy meleg, száraz környezetet biztosítunk számára, és éjszakára szárító dobozban pihentetjük, ami egyben a baktériumoktól is megtisztítja készülékünket.

 

Csúszásveszély

Azoknál, akik hallásvesztéssel küzdenek, háromszor nagyobb a veszélye annak, hogy elcsúsznak. Az egyensúlyérzék ugyanis ilyenkor veszélybe kerül, ezért fokozottan kell figyelnünk arra, mi van a lábunk alatt. Télen jegesek, csúszósak az utak, ezért ha hallássérülésünk egyensúlyzavarral is párosul, kiemelten fontos, hogy elkerüljük a sikamlós helyzeteket.

 

Zajok

Nyáron a fűnyíró, télen pedig a hómaró zajától óvjuk magunkat, amennyire csak lehet. Bár a lehullott hótól muszáj megtisztítani a járdát és az utakat, ha ehhez zajos munkaeszközt terveztünk igénybe venni, gondoskodjunk időben hallásunk megfelelő védelméről is. Füldugóval, fülvédővel könnyen tehetünk hallásunk megóvásáért, hiszen, tudjuk vagy sem, a hómaró hangja akár a 100 decibeles erősséget is elérheti!

 

Repülés

Ha úgy döntünk, hogy a télből elmegyünk egy kicsit a nyárba – vagy akár az igazi télbe – és ehhez a repülős utazást választjuk, legyünk óvatosak. Ha betegek vagyunk, akkor inkább ne válasszunk a repülőt, a hideg hatására ugyanis elzáródhat a fülkürt, ami akadályozza a fül egyenletes nyomását. Ez a dobhártya repedését, majd átmeneti hallásvesztést okozhat.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy állapotunk megfelelő-e a repülős utazáshoz, indulás előtt keressünk fel audiológus vagy fül-orr-gégész szakembert, aki gyors és fájdalommentes vizsgálatok során megnyugtató választ ad hallószerveinkkel és az esetleges kockázatokkal kapcsolatos kérdéseinkre.

 

Szerző: Eat, Move & Smile

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)