Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Erkel Ferenc Vegyeskar a gyulaiság egyik szimbóluma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. december 22. 12:09
Az Erkel Ferenc Vegyeskar a gyulaiság egyik szimbóluma
Megtartotta tizenhatodik karácsonyi koncertjét a Príma díjas gyulai kórus

A közismert karácsonyi dalok mellett gregorián énekek, Kodály-, Liszt- és Verdi-művek is felcsendültek az Erkel Ferenc Vegyeskar tizenhatodik karácsonyi koncertjén a gyulai Vigadóban. A december 21-i hangversenyen az Alföld Quartet, Tokai Ágnes, Bereczki Julianna és Gál Csaba meghívott vendégművészként lépett közönség elé. Ünnepi gondolataiban Görgényi Ernő polgármester a többszörösen díjazott kórus közösségformáló erejét és „gyulaiságát” emelte ki.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Izgalmas programokban és szakmai sikerekben gazdag esztendőtől búcsúzott karácsonyi koncertjével az Erkel Ferenc Vegyeskar. A kórus éves beszámolójából kiderült, az 2019. esztendőt egy feledhetetlen Passió koncerttel indították a gyulai református templomban, majd részt vettek a Himnusz megzenésítésének és első nyilvános előadásának 175. évfordulóján a fővárosban. A Magyar Nemzeti Múzeumban a gyulaiak a budapesti István király kórussal, valamint a Magyar Filharmóniai Társaság zenekarával közösen, két hangversenyen mutatták be azokat az egykori pályaműveket, amelyek egy zenetörténeti kutatás eredményeként kerültek elő.

A vegyes kar a VI. Keszthelyi Dalünnepen is kiválóan szerepelt: produkciójukat itt Arany dicsérettel ismerték el a szakemberek, hangzott el a hangversenyt megnyitó beszámolóban. Sikeres utcai koncertet adtak a Gyulai Nyári Korzó rendezvénysorozat keretében is, október végén pedig a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskarral, majd a Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekarral együttműködve örvendeztették meg a csabai és a gyulai publikumot.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Szintén ebben az esztendőben kapták meg a Békés megyei Príma díjat magyar zeneművészet kategóriában, és bekerültek a Gyulai Települési Értéktárba.

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere ünnepi gondolatokkal köszöntötte a Vigadót színültig megtöltő egybegyűlteket. Az Erkel Ferenc Vegyeskar karácsonyi hangversenyét olyan ajándéknak nevezte, amit annak adunk, aki igazán fontos számunkra. Mint mondta, településünkön rendkívüli szép hagyománya van az ünnepi összejöveteleknek, amelyek azt igazolják, összetartó, családias közösség a gyulai. Úgy vélte, a város lakói együtt, a feladatokat megosztva dolgoznak, mindnyájan kiveszik részüket a karácsonyi készülődésből. A városvezető aláhúzta: ezt a szellemiséget szokták gyulaiságnak nevezni. Kiemelte: számára az Erkel Ferenc Vegyeskar a gyulaiság egyik szimbóluma.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A hangverseny első felében azokból a művekből elevenítettek fel az előadók néhányat, amelyeket korábbi fellépéseiken már elénekeltek. Megszólaltatták Kodály Zoltán Adventi énekét, egy részletet Liszt Ferenc Via crucis című művéből és a Rabszolgák karát Verdi Nabuccójából. Az advent hangulatát többek között egy ősi gregorián énekkel érzékeltették.

A gyulai kórus koncertjének második felében Esterházy Pál Harmonia caelestis című művéből két tétel, Giulio Caccini kora barokk olasz zeneszerzőtől az Ave Maria, a német Wolfgang Carl Briegeltől a Glória, a francia César Francktól a Panis Anlgelicus csendült fel. A befejező részben, sokéves hagyományt követve, a publikum megkóstolhatta a kórustagok mézeskalácscsodáit, és bekapcsolódhatott a közös éneklésbe.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A koncerten visszatérő meghívottként működött közre az Alföld Quartet (Hoffmann Ágnes hegedű, Szomorné Budai Mariann hegedű, Jankó Zita brácsa, Szomor István cselló), zongorán Gál Csaba, csembalón Bereczki Julianna játszott, szólót Tokai Ágnes énekelt. A fellépőket Perlaki Attila karnagy vezényelte, verset Papp Zoltán mondott. A rendezvényre a belépés díjtalan volt, az érkezők a Gyulai Erkel Kórus Egyesületet támogathatták pénzadományaikkal.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)