Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vetőmagbörzét tartottak az Implom József általános iskolában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2019. november 16. 11:00
Vetőmagbörzét tartottak az Implom József általános iskolában
Versenyekkel és kóstolókkal igyekeztek közelebb hozni a gyerekekhez a kertészkedést

Vetőmagbörzét tartottak a Gyulai Implom József Általános Iskola aulájában november 15-én. A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány eseményén megtudtuk, hogy a hagyományos kertészet védelme és előmozdítása érdekében rendezték meg a szervezők a börzét.

czirle csaba (jobb oldalon)

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A programon egy játékos vetélkedőn keresztül ismerkedhettek meg a pályázatba bevont gyerekek a vetőmagokkal és a kertészkedés alapjaival. A délutáni eseményen a korábban megtartott vetőmaggyűjtő kirándulások összefoglalását mutatták be a megjelenteknek, egy diavetítéssel egybekötve.

Ezek után játékos vetélkedő következett, ahol az arra vállalkozók olyan feladatokat kaptak, mint a vetőmagok válogatása, kukoricamorzsolás és növényfelismerés. 

Czirle Csaba kertész kérdésünkre elmondta, hogy a program már hónapokkal korábban elkezdődött a helyi fiatalok körében.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Már régóta igyekszünk megszerettetni a gyerekekkel a kertészkedést, több iskolában jártunk már. Ezen a játékos versenyen is több iskola vesz részt, még Aradról is jöttek diákok. Ezen a napon mindenki elhozta otthonról nyáron szedett magjait, amelyeket egymás között cserélgetnek majd a fiatalok, tavasszal pedig remélhetőleg elvetik és nyáron be is takarítják azokat – mondta a szervező.

Demeter Kristóf, az aradi vendégek egyike lapunknak elmondta: ő maga is szeret kertészkedni, gyakran palántáznak otthon és szívesen fogyasztja is a kiskertben betakarított finomságokat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Otthon is szoktunk palántázni tavasszal, paradicsomot paprikát és vinetét ültetünk, amit Magyarországon padlizsánnak hívnak. Ebből padlizsánkrémet készítünk grillezve, egy kis majonézzel, aztán tovább ízesítjük hagymával. Már nyolcadikos vagyok, egyedül is tudok kertészkedni – mondta el Kristóf kérdésünkre.

A folytatásban zöldség- és gyümölcsbemutató következett, kóstolóval egybekötve, majd az eredményhirdetéssel zárult a játékos program.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)