Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pénzügyi tudatosságra nevelő tanfolyamot indított a Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Egyesülete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. augusztus 30. 14:00
Pénzügyi tudatosságra nevelő tanfolyamot indított a Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Egyesülete
Az instruktorképzésre 4,3 millió forintot nyert a civil szervezet a Magyar Nemzeti Banktól

A pénzügyi tudatosság instruktorait képzi ki legújabb tanfolyamán a Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Egyesülete. A képzésre 4,3 millió forintot nyert a civil szervezet a Magyar Nemzeti Banktól. A projektismertetőt augusztus 29-én tartották meg gyulai székházukban.

Pénzügyi tudatosságra nevelő tanfolyamot indított a Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Egyesülete

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Gyulavári György projektmenedzser a sajtóértekezleten kifejtette: az oktatássorozatra 4,3 millió forintot nyertek a Magyar Nemzeti Bank egyik pályázatán, azzal a céllal, hogy kiképezhessék a pénzügyi tudatosság instruktorait. A tanfolyamon harmincöt fő vesz részt fél éven át, december 31-ig. A felkészítő végén, sikeres vizsga esetén mindnyájuk megszerzett tudását oklevéllel ismerik el.

Márton Gábor egyesületi elnöktől megtudtuk, harmincegy településen huszonöt csoportvezetőjük van, a tagság irányába ők fogják továbbítani a tananyagot. Az első felkészítőt augusztus 23-án tartották meg a kurzus helyszínén, az Esze Tamás utcai Civil Házban. A pályázati úton elnyert 4,3 millió forintot anyagköltségekre, bérleti díjra és tananyagfejlesztésre fordítják. Ugyanebből az összegből térítik meg a részvevők étkezési és útiköltségeit is.

Az órákon a pénzügyi alapismeretekről, a családi gazdálkodásról, a költségvetés tervezéséről hallhatnak hasznos információkat a jelenlévők Gyulavári Györgytől, aki a a bankoknál és a biztosítóknál elérhető pénzügyi termékeket is bemutatja a csoportvezetőknek, akiknek felhívja a figyelmét ezek veszélyére is. Például arra, milyen csapdákat állít a hitelkártya. Gyulavári György kiemelte: amennyiben eltelik a türelmi idő, akár 30 százalékkal is növekedhet a THM. Ötletek tud arra az esetre is adni, miként lehet ebből a körből kiszállni, megszabadulni a tehertől.

A projektmenedzser elmondta, a kezdeményezés nem előzmények nélküli, hisz 2008-ban Alt Norbert alpolgármester javaslatára létrehozták a VálságPont Irodát, amelynek folytatását szintén az MNB támogatásával valósították meg. Ekkor is szerveztek oktatássorozatot, és egy pénzügy fogyasztóvédelmi irodát is működtettek. Azoknak az embereknek nyújtottak segítséget, akiknek a devizahitelek átváltása okozott komoly gondot.

2008-ban, amikor beütött a válság, olyan jellegű szociális problémák ütötték fel a fejüket, amelyekre a rendszer nem volt felkészülve, mutatott rá Alt Norbert. Létrehozták ezért a krízisszolgálatot, amelybe olyan szakembereket igyekeztek bevonni tanácsadóként, akik a felmerült új típusú banki hitelekből származó problémákat kezelni tudták. Olyan kisnyugdíjas kuncsaftjuk is volt, akinek tizennégy féle kölcsön volt a nevén. Akadtak olyan ügyfeleik is, akik családi pótlékra vettek kocsit. De olyan esetekkel is találkoztak, akik nem valós, hanem fiktív munkáltatóikkal mentek bele kölcsönfelvételekbe.

Az elöljáró aláhúzta: ezekben az években virágoztak azok a nagyobb hitelirodák, amelyek nem tipikus banki szolgáltatásokat nyújtottak, hanem az ügyfél és a bank között működtek, kvázi hitelkihelyező irodákként, nevükhöz pedig rengeteg visszaélés kötődött. Gyulán is volt ilyen, tevékenysége rendőrségi és büntető ügyekhez vezetett: emberek kerültek miatta börtönbe, több tízen veszítették el ingatlanjaikat. Ekkor tisztázódott előttük: sokan nem is tudták, mibe mentek bele, hangsúlyozta Alt Norbert. Ezért döntöttek úgy, hogy megkeresik Gyulavári Györgyöt mint pénzügyi szakembert. Később már olyan állami intézkedések is születtek, amelyek csillapították a helyzetet.

Az elmúlt tizenegy évben a lakosság pénzügyi tudatosságában nagyobb változás állt be, nyomatékosította a szociális ügyekért felelős alpolgármester, és megköszönte az egyesületnek a közreműködést.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)