Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A minőségen lesz a hangsúly a Kastély Zenei Napokon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2019. július 31. 14:20
A minőségen lesz a hangsúly a Kastély Zenei Napokon
Matinékoncerttel és két esti hangversennyel várják az érdeklődőket

 

Fotó: Erkel Ferenc NKft. – Incze László

Évről évre a klasszikus zenei műfajban is maradandóval szeretnék megajándékozni a városban tartózkodó turistákat és a helyieket – ezt a célt tűzték maguk elé a gyulai Kastély Zenei Napok szervezői. Az idei eseményt augusztus 23–24-én tartják a gyulai Almásy-kastély parkjában.  

A főúri épület több évszázados hagyományai és Erkel Ferenc szellemisége mellett a fenti törekvés szülte a Kastély Zenei Napokat, melynek része lesz egy matinékoncert és két esti hangverseny is. Ezek a világ bármely koncerttermében megállnák a helyüket – derül ki a rendezvényt szervező Erkel Ferenc NKft. közleményéből. 

Mint írták, az Almásy-kastély mindig is kultúra központjaként működött Gyulán, a patinás főúri épület adott otthont az első magyarországi, kastélyban megtartott színházi előadásnak, és az Erkel család tagjai is többször megfordultak az épületben.

– Ezeket a tradíciókat mindenképpen szeretnénk tovább vinni magas művészeti értéket képviselő, a környezethez illő programokkal – hangsúlyozta Dombi Ildikó, a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

 

 

Fotó: Erkel Ferenc NKft. – Incze László

Augusztus 23-án délelőtt a kastély parkjában, a Gyulai Várfürdőben hangol a következő két estére a rendezvény visszatérő vendége, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara. Műsorukban közismert filmzenék és klasszikus zenei darabok feldolgozásai is szerepelnek. Az esti klasszikus zenei produkciókat felvezető hangversenyt a fürdőzők hallgathatják majd.

Magyar népzene rézfúvós hangszereken, ahogyan azt korábban még soha senki nem játszotta – ezt ígéri a Corpus harsonakvartett és Szokolay Dongó Balázs előadása. A fellépők 2017-ben egy közös rádióinterjú alkalmával találkoztak, amikor a klasszikus zene és a népzene összehozásának lehetőségéről kezdtek beszélgetni. A különleges formáció első kísérleti művei már abban az évben megszülettek. Azóta Szokolay Dongó Balázs több népdalt is áthangszerelt önállóan, illetve Bartók Béla népdalfeldolgozásai közül is válogatva a közös muzsikáláshoz. Ezeknek a feldolgozásoknak ez a hangverseny az első bemutatója.

Operavarázs a címe annak a koncertnek, amit a Kolozsvári Magyar Opera művészei adnak. A magyar nyelvű operajátszás bölcsőjének is nevezhetjük a kolozsvári társulatot, amelynek hat művészét az opera kamarazenekara kíséri majd. Műsorukban természetesen Erkel Ferenc műveinek részletei is szerepet kapnak, de Kodály zenés játékainak részletei mellett Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Huszka Jenő „könnyedebb” dallamai is elhangoznak majd – emeli ki a közlemény. 

 

 

Fotó: Erkel Ferenc NKft. 

Mint megtudtuk, a zenés produkciókról az érdeklődőknek akkor sem kell lemondaniuk, ha az időjárás nem kedvez egy szabadtéri koncertnek, az esti hangversenyek „esőhelyszíne” a gyulai evangélikus templom lesz. 

A hódmezővásárhelyi katonazenekar koncertjét díjtalanul hallgathatják majd a Gyulai Várfürdő vendégei, a többi produkcióra 2000 forintos áron kapni jegyeket. Ha valaki mindkét esti koncertre jegyet vált, 3000 forintot kell fizetnie.

A Kastély Zenei Napok programjának részletei a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont honlapján és Facebook-oldalán olvashatók. Előzetes jegyrendelés a kastely@gyulakult.hu címen vagy a +36-66/650-218 telefonszámon lehetséges.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)