Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ujjgyakorlatok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2019. június 22. 11:30
Ujjgyakorlatok
Széll Jánosnak nyílt kiállítása a Tájvízházban

Ujjgyakorlatok címmel nyílt kiállítása Széll János néprajzkutató, fafaragó, népi iparművésznek a Tájvízházban június 21-én. A megnyitón Pozsárné Kaczkó Zita, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság titkárságvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Czeglédi Katalin énekművész adott elő egy dalt. A tárlatot Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke nyitotta meg.

pozsárné kaczkó zitaszéll jános és pál miklósné

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Pál Miklósné elmondta: Széll János 1954-ben született, élete nagy részét Gyulán töltötte, de alkotói munkássága révén ismerik a megyében és az egész országban is, hozzájárul a népi kézművesség, a népművészet elismertségének növeléséhez. Kiemelte, hogy részt vesz a helyi kultúrateremtésben, értéket hozott és hoz létre.

Megtudtuk, hogy kiállító fa iránti szeretet a gyermekkoráig nyúlik vissza, gyakorlatilag mindig része volt az életének. A fafaragás mellett mindig érdekelte a népi kultúra is, amely egyre mélyebben hatotta át egész életét, aktív közreműködője volt a megyei népművészeti mozgalom újraindításának, összefogja és tanítja a térség fafaragóit.

Hozzátette: Széll János alapozta meg Békés megyében a faműves oktatást. Kiváló pedagógiai érzékkel tanítja a faipar, a népi fafaragás elméletét és gyakorlatát. Tudását sosem féltette, mindig igyekezett minden mesterségbeli tudást átadni a fiataloknak, hiszen meggyőződése, hogy mindig lesznek arra érdemesek, akiknek átadhatják a stafétabotot.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Munkáira az egyszerűség, a visszafogottság jellemző. A mintakincsében szigorúan őrzi a hagyományt, de meghatározó számára a funkció. A funkció és a felhasznált motívumok harmóniája azt eredményezi, hogy olyan alkotásokat hozott létre, amelyek a mai kor követelményeinek megfelelnek, a modern lakások használati darabjaivá válhatnak – mondta Pál Miklósné.

Mint mondta, a kiállító tanítványaival rendszeresen részt vesz országos versenyeken, ahol díjakkal ismerik el az alkotásaikat. Az elmúlt évtizedekben számtalan egyéni és közösségi alkotás fűződik a nevéhez, szerte Magyarországon és külföldön egyaránt.

Megnyitója végén Pál Miklósné hangsúlyozta, Széll János alkotásaiban három alapelv érvényesül: a hagyomány tisztelete, a használhatóság és a minőség.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A köszöntő után Pozsárné Kaczkó Zita átadta a Tájvízház kulcsát a kiállítónak, majd Széll János is szólt a vendégekhez: kiderült, hogy 1978 óta összesen négyszer állított ki Gyulán, de nagyon örül annak, hogy lehetőséget kapott erre a tárlatra. Hozzátette, hogy a kiállított tárgyak jelentős hányada erre az alkalomra készült.

Az alkotó elárulta a kiállítás címének mikéntjét is: azért választotta az Ujjgyakorlatok címet, mert nem csupán a különlegességeket szeretné bemutatni, hanem azokat az egyszerű, hétköznapi tárgyakat is, amelyek valóban valók valamire.

A tárlatot július 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Tájvízházban.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)