Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Brutális mezőnyben végzett a legjobbak között a gyulai rövidfilm

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • L. B.MAGAZIN • 2019. május 30. 11:00
Brutális mezőnyben végzett a legjobbak között a gyulai rövidfilm
Bimbó Lajos kisfilmje is bekerült a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál vetítési programjába

Ötödik alkalommal rendezték meg a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivált május 24. és 26. között. A közel ezerötszáz alkotást felvonultató mezőny legjobbjai között a Gyulai Hírlap munkatársának alkotása is helyet kapott.  A fesztiválra idén 98 országból 1464 alkotás érkezett, közülük mintegy száz természet- és dokumentumfilm, animációs, tudományos és expedíciós film volt látható hat tematikus helyszínen.

súr jános, rontó judit és bimbó lajos

Fotó: Gyulai Hírlap – Rontó Judit

Bimbó Lajos rövidfilm kategóriában nevezte be a műanyagszennyezésről szóló kisfilmjét, amelyet a Clean-Way Kft.-vel közösen készítettek el. A pályamű különlegessége, hogy a vágóképek egyedi látásmóddal, lassított technikával készültek. A benyújtott kisfilm első körben bekerült a fesztivál szakmai katalógusában, ahol részletes információt olvashatnak az érdeklődők a filmről és készítőjéről. Később az is kiderült, hogy a figyelemfelhívó alkotás bekerült a május 25-ei vetítési programba, amelybe csak a kiemelkedő pályaművek kerülhettek be.

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál díjátadóján Bimbó Lajos alkotása nem kapott díjat, ám sok dicséretet és több hasznos kritikát is kapott a gyulai rövidfilmes. Ahogy azt a Gyulai hírlap munkatársa megfogalmazta, eddig soha nem látott erősségű nemzetközi mezőny gyűlt össze Gödöllőn, hogy az is kiváló eredmény, ha valaki a legjobbak közé került.

– Hatalmas megtiszteltetés ez számomra, hiszen egy nemzetközi fesztiválom képviselhettem a várost és a Gyulai Hírlapot. Egy olyan mezőnyben mérettethettem meg kisfilmemet, amelyben olyan nagy társaságok is elküldték jelentkezésüket, mint a BBC vagy Sir David Attenborough stábja. Azt be kellett látni, hogy a nagy költségvetéssel és hatalmas technikai háttérrel rendelkező alkotások mellett az én egy szál kamerával készített filmem eltörpült, ám annak nagyon örülök, hogy a mondanivalója mégiscsak eljutott az emberekhez.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

A filmfesztivál három napján rengeteg program várta a családokat, de külön diáknapot is szerveztek, amelyen közel ezernégyszáz óvodás, általános iskolás és középiskolás látogatott el a filmvetítésekre, vett részt szemléletformáló és ismeretterjesztő előadásokon és játékos foglalkozásokon.

A fesztiválon azonban nem csak a filmesek mérhették össze tudásukat, hiszen a Trash Art Magyarország elnevezésű művészeti programban szobrokat készíthettek a nevezők, de több diákoknak szóló pályázat is színesítette a kiírást. A gödöllői rendezvényen minden eddiginél többen, több mint negyven ezren vettek részt, akik a programban levetített filmek mellett például Máté Bence fotóművész munkáit is megcsodálhatták.

A gyulai alkotó egy pillanatra sem pihen, hiszen a sportszerkesztői munka mellett már elkezdte egy dokumentumfilm forgatását.

– Nagyon nagy élmény volt számomra, hogy a nemzetközi és magyar természetfilm világ nagyjaival „állhattam egy színpadon”. Amikor kimentük a vetítésről, egy anyuka odafordult a gyermekéhez és azt mondta, hogy nem vesznek több nejlonzacskót, hiszen nekik is van otthon vászonból készült táskájuk. Ez nagyon fontos szempont volt a film készítése során, hiszen ahogy azt Petrovszki Krisztián, a Clean-Way Kft. ügyvezetője mondta, reméljük, hogy a célunkat is elérjük ezzel az alkotással – zárta a beszélgetést Bimbó Lajos.

GYULAI HÍRLAP • 2019. május 30. 11:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)