Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az alkotás egy jó barát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. május 21. 09:00
Az alkotás egy jó barát
Megnyílt az Erkel Ferenc művészeti iskola képzőművész tanulóinak vizsgakiállítása

Bagyinkáné Jász Jolán, Erdész Márta és Bende Róbert tanítványainak tűzzománcai, grafikái, kerámiái és festményei tekinthetők meg díjtalanul május 20-tól június 12-ig az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában. Az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola képzőművész tanszakának évzáró kiállítását Czirok Mihály igazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

az Erkel Ferenc művészeti iskola képzőművész tanulóinak nyílt vizsgakiállítása

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Előadóművészként beszélt az alkotóművészetről Czirok Mihály iskolaigazgató az Erkel Ferenc AMI képzőművészeti tanszaka tanulóinak május 20-i évzáró kiállítás-megnyitóján. Az intézményvezető előbb a Wikipédia megfelelő szócikkét idézte, majd a saját gondolatait mondta el arról, mennyire csodálatos dolog létrehozni valami újat, azonosulni egy-egy művel. Úgy vélte, a gyermekek rengeteget tanulhatnak belőle, többek között harmóniát és szépséget, ám emellett elmélyülhetnek és feloldódhatnak az alkotás örömében is.

Az iskolaigazgató úgy vélte, ha az ember még gyermekként megszereti a teremtő munkát, életre szóló barátra lel benne. Egy olyan barátra, akihez örömében, bánatában bármikor fordulhat. Az Erkel Ferenc művészeti iskola ezt a barátot akarja megismertetni, megkedveltetni a tanulókkal.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Czirok Mihály arról is beszélt, hogy az okostelefonok és a számítógépek csillogó-villogó világában roppant nehéz motiválni a gyermekeket, hasznosabb foglalatosságokkal elvonni a figyelmüket, holott a tűzzománc-készítés, az agyagozás, a festés legalább annyira interaktív, mint a különféle számítógépes, programok, mobilos applikációk. Energia-befektetésből, kitartásból viszont sokkal több kell hozzá. Arra kérte a szülőket, bíztassák gyermekeiket, hogy a művészetekkel is kezdjenek el foglalkozni. Amennyiben ezt már megtették, azt a hitet erősítsék meg bennük, hogy a beruházásnak meglesz az eredménye.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az eseményen Bende Róbert művésztanár is szót kért. A pedagógus arról számolt be, hogy kaptak egy kemencét és egy kis pénzt is, amit eszközvásárlásra fognak fordítani, s így nem kell majd agyagozáskor sorban állniuk a tanítványaiknak. Örömmel közölte a hallgatósággal azt is, hogy idén először neveztek be az országos kerámiaversenyre, de máris elhoztak onnan két különdíjat.

Bende Róbert kiemelte: bár a mostani egy vizsgakiállítás, az alkotások készítése közben erre egyáltalán nem gondoltak, hisz csak visszafogta volna a lendületüket. A bizonyítványokat az idei tanítási év utolsó hetében osztják majd ki a fiataloknak, addig még megtartják az órákat.

Az Erkel Ferenc AMI diákjainak tárlata június 12-ig tekinthető meg az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában, közölte Lovas-Tóth Kata konferanszié.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)