Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Aláírásokat gyűjtenek a magyar gazdák, hogy ne csökkenjenek az uniós támogatások

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. március 08. 16:00
Aláírásokat gyűjtenek a magyar gazdák, hogy ne csökkenjenek az uniós támogatások
A NAK és a MAGOSZ petícióját egy hét alatt több mint 25 ezren írták alá

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a magyar gazdák, hogy ne csökkenjenek az európai uniós támogatások – erről tartott sajtótájékoztatót Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, Kovács Zsolt, a NAK szolgáltatási főigazgató-helyettese és Gazsó Péter, a megye fő falugazdásza március 8-án a Csabagyöngyében.

Gazsó PéterKulcsár László és Kovács Zsolt

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

A magyar gazdák az Európai Bizottság döntése ellen tiltakoznak, amely kijelentette, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) egy részét a migránsok beilleszkedésére akarja felhasználni. Ha a döntés megvalósul, akkor jelentős európai uniós forrásoktól esnek el a magyar gazdák, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége aláírásgyűjtést indított.

Ezek a tervek veszélyeztetik a magyar gazdák jövedelmét és versenyképességét, valamint a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését. Jelenleg a magyar mezőgazdaság Európa egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma, Magyarország gazdaságának egyik húzóágazata – áll a Petíció a magyar gazdaságért elnevezésű kiáltvány honlapján.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

A részleteket Kulcsár László ismertette, aki elmondta: 2019 az európai parlamenti választás éve, amely válaszút lehet az unió, valamint annak gazdasága számára. Kiemelte, hogy a választások dönthetik el, hogy a tervezet megvalósul-e, ezért indította el a NAK és a MAGOSZ közösen az aláírásgyűjtést.

Azért kezdtük el, hogy a fejlődés, amely a magyar agráriumot jellemzi az utóbbi években – és tetten érhető megyénkben is –, ne torpanhasson meg – fogalmazott a kamara megyei elnöke. Hozzátette: ha az elképzelés megvalósul, az a közvetlen támogatások tekintetében 16%-os – körülbelül 300 milliárd forintos – csökkenést jelentene, a vidékfejlesztési program esetében pedig 27%-os megvonásról lenne szó, amely nagyjából 400 milliárd kiesést jelentene, mindkét esetben országos szinten.

Kulcsár László elmondta, hogy a petíciót egy hete indították útjára, tegnapig pedig már több mint 25 ezren írták alá. Az aláírásgyűjtés határideje május 3-a, de ha indokolt, akkor meghosszabbítják azt.

A tájékoztató végén Kovács Zsolt adott rövid tájékoztatót a NAK 2019-es szolgáltatásairól.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)