Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Békés megyei levéltár kapta az Év Kutatóhelye 2018 díjat belföldi kategóriában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. február 22. 15:06
A Békés megyei levéltár kapta az Év Kutatóhelye 2018 díjat belföldi kategóriában
A városháza dísztermében tartották a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület díjátadóját

Gyula városa adott otthon a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület Év Kutatóhelye 2018 nevet viselő díjátadó ünnepségének február 22-én. A városháza dísztermében megtartott eseményen az MNL Békés Megyei Levéltárát is díjazták mint a legjobb belföldi kutatóhelyet.

Erdész Ádám levéltár-igazgató Reicher Pétertől, a MACSE elnökétől vehette át a díjat

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az eseményen megtudtuk, hogy a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) 2011-es megalakulása óta minden évben három kategóriában ítéli oda az Év Kutatóhelye díjat, mégpedig az egyesületi tagok szavazatai alapján. A rendezvényen internetes kategóriában Gudenus János adatbázisát díjazták, külföldi kategóriában az Erdélyi Genealógiai Társaság végzett az első helyen, a belföldi kategória győztese pedig az MNL Békés Megyei Levéltára lett.

A díjátadón Kónya István alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Azzal kezdte, hogy az ünnepségre készülve elolvasott egy családfakutatásról szóló cikket, amelynek címében az állt: „vigyázat, függőséget okoz”. Az alpolgármester elgondolkodott, hogy mi lehet az a mozgatórugó, ami miatt valaki elkezdi kutatni a családfáját.

 

Kónya István

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– A kutatáshoz meghatározó életkor, bölcsesség, tapasztalat és természetesen nagyfokú kíváncsiság, tudásvágy kell – fogalmazott.

Kónya István köszönetet mondott a szervezőknek, hogy Gyula városát jelölték ki a díjátadó helyszínéül, majd elsőként gratulált a Békés megyei levéltár csapatának, valamint Erdész Ádámnak, a levéltár igazgatójának az elismerésért.

Reicher Péter, a MACSE elnöke elmondta, a díjak odaítélését megelőző anonim szavazás lényege, hogy megtudják, kit, mely helyeket tartották a családfakutatók az adott évben a legsegítőkészebb kutatókörnyezetnek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kiemelte: a kommunizmus évei után a levéltárak magukba zárkóztak, ültek az információkon, és nehezen engedtek be maguk közé olyan kutatókat, akik nem voltak szakmabeliek. Hozzátette, hogy még a mai napon sem lehet arról beszélni, hogy az egész országban normalizálódott volna a helyzet, hiszen számos olyan intézmény van, amelyekkel még mindig nehéz együtt dolgozni.

A köszöntők után Reicher Péter adta át az okleveleket a díjazottaknak: Gudenus Jánosnak, aki ötvenhét éve építi a családfákat, Kocs Jánosnak, az Erdélyi Genealógiai Társaság elnökének, végül Erdész Ádámnak.

A díjak átadását követően Gyevnár Erika genealógus, a Békés Megyei Családfakutató Klub vezetője méltatta a Békés megyei levéltárat. Elmondta: a családfakutatás elméleti és gyakorlati tudnivalói elsajátíthatók a levéltárban, ebben a tekintetben pedig korszakalkotónak tekinthető a gyulai intézmény, hiszen otthon adott a Békés Megyei Családfakutató Klubnak.

 

Gyevnár Erika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A klub vezetője kiemelte: a csoport egyik sajátossága a gyakorlati kutatások alkalmazása és a levéltári források megfelelő használata. Mint mondta, a Békés megyei levéltár példáján felbuzdulva több ilyen intézmény is átvette a kezdeményezést.

Gyevnár Erika elmondta, hogy nincs olyan levéltári dolgozó, aki ne nyújtott volna nekik segítséget valamilyen formában, gyakran saját egyéni munkájuk mellett is támogatták a kutatók munkáját.

Az ünnepségen Ari Ilona és Herczeg László MACSE-tagok is megosztották pozitív tapasztalatikat a Békés megyei levéltárról, majd Erdész Ádám köszönte meg a méltató szavakat, a díjat, valamint kollégái munkáját. A díjátadó pezsgős koccintással és levéltári sétával zárult.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)