Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Magyarságkutatási előadássorozat indult a Mogyoróssy-könyvtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. január 19. 13:00
Magyarságkutatási előadássorozat indult a Mogyoróssy-könyvtárban
Kanalas Éva rendező jelenlétében vetítették le az Adigzsi, a tuva sámán című filmet

Eredet- és magyarságkutatási sorozat indult a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban január 18-án, telt ház előtt. A program nyitányaként Kanalas Éva békéscsabai származású rendező Adigzsi, a tuva sámán című, közel három órás dokumentumfilmjét vetítették le.

Alt Norbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az érdeklődőket Dézsi János könyvtárigazgató köszöntötte, majd Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere beszélt arról a rendezvénysorozatról, amelynek méltó nyitányaként vetítették le Kanalas Éva Adigzsi, a tuva sámán című dokumentumfilmjét. A folytatásban olyan előadókat szeretnének meghívni városunkba, akik a magyarság eredetével, a keletkutatással foglalkoznak. Alt Norbert úgy vélte, a magyar közvéleményt elég sok minden megosztja, többek között népünk származáselmélete. Ezekben az a közös, hogy valamennyi keletre helyezi a magyarság eredetét. A távoli, de csodálatos világról elsőként Juliánusz barát, Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéri Ármin és Stein Aurél tudósított, ám azóta számos új eredmény is megfogalmazódott. A sorozat keretében ezeket mutatnák be.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az elöljáró kifejtette, nagyon fontosnak tartja, hogy a felszínes megközelítésekhez ragaszkodó mai viszonyok között a mélyebb tartalmaknak is helyet adjunk. Kanalas Éva ritka alkotása ezek közül való. Az énekes-rendező ugyanis egy olyan életforma és kultúra feltárásában merült el, amellyel eddig még csak nem is találkoztunk, hangsúlyozta az alpolgármester.

Az est meghívottja szerepkörének megfelelően egy rituális, azaz „algish” dallal, fohásszal köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy a Turáni fennsíkra is magyar énekesként utazott el, mert az ottani sámánok csak így fogadták be maguk közé. Célja az volt, hogy kapcsolatot teremtsen velük, és összehasonlítsa tevékenységüket a magyar táltosokéval. Ezt részben elérte, hisz páratlan etnográfiai felvételeket készíthetett a tuvaiak munkájáról, a 49. napi halottbúcsúztatókról, a ház-, lakás- és autótisztító beavatkozásaikról, áldozati szertartásaikról. A csaknem három órás alkotást így egy ötven órás anyagból vághatták össze.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Filmjének főszereplőjével, Adigzsival Kanalas Éva 2004-ben találkozott először Dél-Szibériában. A férfi apai ágon örökölte ősei tudományát, mindössze három évig járt iskolába, huszonöt évig ült börtönben, de ma már a Facebook-on is elérhető. Szolgáltatásait egy intézményesített sámánközpont keretében végzi, pénzért.

A vetítést követő beszélgetésen a közönség nemcsak a filmkészítésről, hanem a szovjet diktatúra alól felszabadult Tuva Köztársaság lakosságának mindennapjairól is számos érdekességet megtudhatott a néprajzkutatótól.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)