Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Kézműves cukrászda is helyett kapott az ország cukrászatait összegző kötetben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2018. december 10. 09:00
A Kézműves cukrászda is helyett kapott az ország cukrászatait összegző kötetben
Gyulán is bemutatták a Magyar cukrászdák és kávéházak című könyvet

A gyulai Kézműves cukrászda is benne van a Magyar cukrászdák és kávéházak című kötetben, amelyet december 8-án mutattak be a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A bemutatón a könyv gyulai vonatkozásáról beszélt Ferencz Rezső, a Nemzeti Értékek Könyvkiadó munkatársa és Balogh László, a Kézműves cukrászda tulajdonosa.

Ferencz Rezső és Balogh László

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ferencz Rezső azzal kezdte, hogy a kiadónak – a nevéből is eredően – célja, hogy ismeretterjesztő igénnyel mutassa be a magyarság szellemi és kézműves értékeit egy könyvsorozat formájában. A cukrászdákat bemutató kötet már az ötödik a sorban, az eddigiekben a pálinkáról, a sörről, a húsokról és a kenyérről írtak.

Mint mondta, a könyvek két részből állnak: egy kultúrtörténeti bevezetőből és a szakmák képviselőinek bemutatkozásából, bemutatásából. Hozzátette, hogy a jelenlegi, 460 oldalas kötetben 101 cukrászdát és kávéházat mutatnak be, így a szakma teljes spektruma megjelenik az oldalakon.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Balogh László elmondta, hogy a Kis Kézműves cukrászda 1998-ban épült meg, a Városház utcai épületet két évvel korábban vásárolták meg. Kiemelte, hogy az üzlet fokozatosan fejlődött, így a sütemények mellett ma már fagylaltot, csokoládét és bonbonokat is árusítanak, nemrégiben pedig egy önkiszolgáló fagyizót is nyitottak, amely a gyermekek mellett a felnőttek körében is igen népszerű.

Hozzátette, hogy a süteménykínálat mindig változik, de vannak olyan népszerű termékek, amelyeket állandóan megvásárolhatnak a betérő vendégek, így például a kezdetektől – tizenegy éve – minden évben megsütik az aktuális ország tortáját is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A bemutatón megtudtuk, hogy a várfürdőben található üzlet 1993 óta létezik, a Csaba Centerben 2001 óta találhatjuk meg a termékeiket, a Százéves cukrászdát pedig 2004 óta üzemeltetik, amely akkor jelentős átalakításon esett át.

A beszélgetés során szó esett a csokoládék és bonbonok készítéséről is: Balogh László elmondta, hogy a csokoládégyártásba azért fogtak bele, mert szerettek volna egy húzóterméket, ami a nyári időszak után felváltja a fagylaltot. Mint mondta, a csokoládé alapvetően periférián van a szakmában, az oktatás során is mellőzve van.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiderült az is, hogy jelenleg közel hetvenféle bonbont kínál a Kézműves cukrászda, a bonbonkészítést pedig Balogh László a szakma csúcsának tartja.

A bemutató végén ifj. Balogh László olvasta fel a kötet vonatkozó részét a vendégek számára, majd süteményekkel, csokoládékkal és kávéval kínálták az egybegyűlteket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)