Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gerlai lehet az év fája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. szeptember 20. 13:00
Gerlai lehet az év fája
A 160 éves égigérő vackorra október 8-ig lehet szavazni

Százhatvan éves gerlai fát is jelöltek az Év fája címre. A Pyrus pyraster 30 méter magas, törzskerülete 150 centiméter és a gerlai Wenckheim-kastély parkjában éli mindennapjait immár több mint másfél évszázada. A természeti ritkaságot Jakab Zsuzsanna terjesztette fel a megtisztelő címre, s október 8-ig lehet rá szavazni.

 

Forrás: Evfaja.okotars.hu

– Azért szeretném ezt a fát nevezni a versenybe, mert generációkra nyúlik vissza a története, szerintem nagyon megérdemli a jelölést! – fogalmazott felterjesztésében Jakab Zsuzsanna, a gerlai Wenckheim társaság elnöke. Indoklása az Evfaja.okotars.hu portálon olvasható, ugyanott, ahol a szavazatokat is le lehet adni. A gerlai vackor egyelőre a tizedik helyen áll az országos versenyen. Ám amennyiben október 8-ig leadjuk rá a voksunkat, akár meg is nyerheti a megmérettetést.

Az Év fája vetélkedőn ugyanis nem a legnagyobb vagy a legöregebb fát keresik, hanem azt az egyet, amelyik a jelölőknek valamiért nagyon fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A gerlai Pyrus pyraster már átesett egy előválogatáson: a benevezett fák közül egy szakmai zsűri választotta ki a döntősöket. Az Év fája cím a legtöbb közönségszavazatot elnyerő fáé lesz. Emellett a Hős fát és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasát is megnevezik a voksolási lehetőség lezárása után.

 

 

Forrás: Evfaja.okotars.hu

A gerlai kastély parkját az 1860-as években alakították ki úgy, hogy tájképi kert jelleget kapjon, barokkos betétekkel. Az Év fája címre jelölt vadkörte is ekkor került ide, s már csemete korában kedvence lett a grófnőnek.

 – Nem csak a grófnő számára volt különleges a fa, szüleim elmondása szerint gyerekkorukban ez volt az egyik gyülekezőhelyük. Iskolai szünetekben mindig körülötte játszottak, és amikor a termése megérett, szívesen eszegették a kellemesen fanyar ízű gyümölcsöt – írja a vackorról Jakab Zsuzsanna, aki saját emlékeiből azt is felidézi, hogy az ő baráti társasága is előszeretettel kóstolgatta a vadkörtéket.

A fa elnevezése onnan ered, hogy amikor az egyik gyermekcsoportot körbevezették a kastélykertben, egyikőjük meglátta, s megjegyezte: ez a vackor az égig ér!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)