akár egy klasszikus menüt is elfogyaszthatnak a korgó gyomrú fürdőzők
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Szula Lajos értékesítési csoportvezető vezetett körbe minket a helyszínen, aki elmondta, hogy a várfürdő néhány éve saját éttermet is üzemeltet.
– Amellett, hogy ízletes ételeket szeretnénk kínálni, más szempontból is hasznos lehet egy ilyen étterem. Szeretnénk a minőséggel és különlegesebb kínálattal is példát mutatni, illetve más nagy strandokhoz képest kedvezőbb árakat biztosítani. A hagyományos kínálat mellett olyan, manapság népszerű fogásainak is vannak, mint a gyros tál de csokoládé szuflét is készítünk a sült hekk mellett. Utóbbi még mindig a hozzánk látogatók kedvence – emelte ki a strand dolgozója, majd hozzátette: ebédidőben menüvel is készülnek a hozzájuk betérőknek.
A látványkonyhában reggeli ottjártunkkor éppen pörkölt készült, de a nehezebb fogások mellett grillételeket is fogyaszthatunk a Gyulai Várfürdő saját üzemeltetésű éttermében.
– Természetesen más étkezdék is vannak a strandon, amelyek többnyire szintén hagyományos ételekkel várják a látogatókat. A menü ára nem sokban különbözik az egyes helyeken. Azok sem maradnak éhen, akik a nyári szezonon kívül szeretnének egy jót enni, mert beltéri étterem is van a fürdőben – tette hozzá Szula Lajos.
A strand munkatársát arra kértük, hogy mutasson egy igazán jó lángosost a várfürdőben, így Rózsáné Gombkötő Betti büféjéhez vezetett minket, akitől megkérdeztük, hogy mi a jó lángos titka.
– A magyar alapanyagok, amelyeknek a minőségére nagyon odafigyelünk – mondta el nekünk a csúszdás medence melletti lángosos üzemeltetője, aki azt is hozzátette, hogy a boltban akkor sem vesznek külföldi alapanyagokat a töltelékekbe, ha azok jobb áron beszerezhetőek a magyaroknál.
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
– Ragaszkodunk a magyar termékekhez, a vásárlóink pedig ragaszkodnak a hagyományos ízekhez. Még mindig sláger a fokhagymás, a sajtos és a tejfölös lángos, de szeretik a töltött és a magyaros lángosainkat, amelyek jóval különlegesebbek. Nálunk van egy "pistis" ízesítésű is, amely egy ismerősünkről kapta a nevét. Szintén érdekesség, hogy a román vendégek nagyon kedvelik a nutellás lángosunkat – tette hozzá a büfé üzemeltetője.
A jó lángos titkáról érdeklődve – a jó minőségű alapanyagok mellett – a vállalkozó azt is elmondta, hogy a dagasztásra és a kelesztésre a megfelelő időt és energiát kell fordítani, csak ekkor lesz a végeredmény tökéletes.
Utóbbi helyszínen churros-falatokkal is találkoztunk, de más különlegességek is akadnak a strandon, mint a manapság népszerű, fagylalttal töltött kürtőskalács és a mini fánkok, amelyeket általában a gyerekek szeretnek a legjobban.
A hagyományos strandételek közül az óriáspalacsinta, a hideg gyümölcsfalatok, a kukorica és a vattacukor sem maradhat ki, de akár olyan főételeket is falatozhatunk, mint a sült csülök, amelyért csak kicsivel kell többet fizetünk 2000 forintnál. Az általunk megtekintett étlapokon ez volt a legdrágább fogás: általában 1000 és 2000 forint között vannak azok a főételek, amelyeket a helyi strand éttermeiben fogyaszthatunk el.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A gyorsételek kedvelőinek melegszendvics és hamburger már 1000 forint alatt is kapható, akik pedig egy kis koktélozásra vágynak, azok a hullám medence melletti bárban akár gyulai koktélt is kóstolhatnak.
– Van egy speciális koktélunk – folytatta Szula Lajos, aki elmondta, hogy gyulai bodzapálinkából készül az egyik legnépszerűbb italuk. A Gyulai bodza banzáj elnevezésű italba bodzaszörpöt és egyéb más finomságokat kevernek annak érdekében, hogy igazán frissítő long drinket kapjanak azok, akik a betérnek a bárba – emelte ki.
A három hatalmas étterem és rengeteg büfé mellett biztosan nem marad éhes az, aki a Gyulai Várfürdőben szeretne ebédelni. Ma már azok is találnak fogukra valót a grillételek és hűtött gyümölcsdobozok között, akik egészségesebb ételekre vágynak. Különlegességek is akadnak: a vattacukros design-vattacukrot árul, amelyeket különböző formákra alakít, a Pagoda étterem kézműves hamburgere pedig a minőségi street food kedvelőit várja. Kísérőnk hozzátette: a színes ételkínálat természetesen a nyári időszakban érvényes, hiszen az őszi-téli szezonban a legtöbb kültéri étterem bezárja kapuit.
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter