Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lehet a gazember is ember ám

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2018. augusztus 02. 13:45
Lehet a gazember is ember ám
Molnár Ferenc Liliom című darabját állította színpadra Gyulán a Tamási Áron Színház

A Gyulai Várszínház Erdélyi Hét programsorozatának nyitódarabjaként mutatták be az Erkel Ferenc Művelődési Központban Molnár Ferenc Liliom című darabját augusztus 30-án. Bocsárdi László rendezésében a Tamási Áron Színház társulata vitte színpadra az előadást, amely a Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján számos díjat zsebelt be 2017-ben. A siker Gyulán is elsöprő volt.

mátray lászlóbenedek ágnes és vass zsuzsanna a liliom című darabban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A történet főszereplői Liliom (Mátray László), a hintáslegény és Juli (Vass Zsuzsanna), akik első találkozásuk alkalmával egymásba szeretnek. A két fiatal összeköltözik, de nélkülözni kényszerülnek, miután Liliom elveszíti az állását a körhintánál. Amikor kiderül, hogy Juli gyermeket vár, Liliom eldönti, hogy megteremti számukra a normális élet lehetőségét. Kerüljön az bármibe is.

A Liliom Molnár Ferenc legsikeresebb darabja, ez a siker pedig nem volt véletlen az 1920-as években, és nem véletlen ma sem. Az előadás története, karakterei és mondanivalója is megállja a helyét 2018-ban, amelyet csak fokoz a Tamási Áron Színház színészeinek játéka és Bocsárdi László rendezése.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján díjesőt zúdítottak a Liliomra 2017-ben, többek között megkapta a legjobb előadás díját, de elismerték Vass Zsuzsanna és Benedek Ágnes játékát is: előbbi tündököl az érzelmei és valóság által festett kép között ragadt lány szerepében. Szereti Liliomot, és még akkor is törődik vele, amikor a férfi rosszul bánik vele, megüti, éjszakázik, és Ficsúrral (Pállfy Tibor), a bűnözővel barátkozik. Benedek Ágnes a legjobb mellékszereplő díját kapta meg Kisvárdán, nem véletlenül: a színésznő hitelesen és humorosan alakítja a naiv, faluról éppen csak elköltözött, de rendkívül céltudatos fiatalt. Kérdés, hogy tényleg ez vezet-e a boldogsághoz.

Mátray László Liliomjáról egy külön cikket is lehetne írni: a csibész, link, nagyszájú és látszólag szabad ember álarca mögött ott van a beskatulyázás és a megbélyegzés miatti elkeseredés, a kitörési vágy és az akarat, amellyel szeretné önmaga, a kedvese és a születendő gyermeke életét is jobbá tenni. A díszlet – pluszpont Bartha József díszlettervezőnek – is ezt sugallja a rácsokkal és fémoszlopokkal, az árokként vagy padként is funkcionáló kihagyott padlórész pedig a főszereplő történetének végét is előrevetíti, éppen úgy, ahogy a Hollunderné (Rácz Endre) által cipelt koporsófedél.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A történet vége – és aki nem ismeri a darabot, most ne figyeljen – nem egyértelmű: Liliom véget vet az életének egy balul elsült rablás után, de esélyt kap, hogy tizenhat év elteltével visszatérjen, és jóvátegye a hibáit. Az erre tett kísérlet látszólag nem sikerül, de akkor Juli mesélni kezd a lányának az apjáról, a túlvilág nyomozói pedig érdeklődve figyelik a történetet. Megbocsájtják-e Liliomnak a hibákat, és beengedik a Mennyországba? Nem tudjuk, de talán nem is kell tudnunk a választ.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadása elsöprő erővel hatott, egyszerűen nem volt olyan része, amelyről negatívan lehetne nyilatkozni – esetleg a díszlet miatt megváltozott akusztika, amely miatt erősen kellett fülelni a darab elején. Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ha mindössze feleennyire lenne jó a várszínházi évad többi előadása, akkor egy egészen különleges nyári szezont hagynánk a hátunk mögött.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)