Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Életmű-kiállítással köszöntötték Domokos Imrét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2018. június 29. 23:08
Életmű-kiállítással köszöntötték Domokos Imrét
Az egykori 1-es iskola igazgatója júliusban tölti be 85. évét

Fodor György

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Domokos Imrének, az egykori 1-es iskola nyugalmazott igazgatónak nyílt életmű-kiállítása június 29-én az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában. A hatvanöt évet felölelő tárlaton több mint hatvan alkotás látható.

A művelődési ház és a Gyulai Városbarátok Köre által szervezett kiállításon Durkó Károly köszöntötte a megjelenteket. A Városbarátok elnöke felidézte: 2009-ben, amikor a Gyula régen és ma című sorozat 1-es iskoláról szóló része készült, többször járt Domokos Imre otthonában. Képeit látva felvetette, meg kellene azokat mutatni a gyulaiaknak.

Durkó Károly kiemelte: a kiállítótérben helyet kapó alkotásokról a szeretet, az alázat, a szülőföld iránti tisztelet tükröződik vissza. A képeket, szobrokat, plasztikákat nézve kitűnik, hogy a művészetet a pedagógusi hivatásnak alárendelő Domokos Imre mennyire intuitív, szenzitív alkotó.

 

Durkó Károly 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Fodor György, az Erkel-gimnázium tanára megnyitóbeszédében elmondta: a három gyermekkel, hat unokával és kilenc dédunokával büszkélkedő Domokos Imre július 11-én lesz 85 éves, és idén veszi át a vasdiplomáját. A Gyulai Városbarátok Köre ezért időszerűnek tartotta, hogy ismét megmutassa, él még közöttünk egy ember, csupa nagybetűvel – tette hozzá.

– Imre bácsi gyermekkora, mint a legtöbb falusi gyermeké, átlagos volt. A családfenntartó apa fogságba kerülése azonban megváltoztatta a mindennapokat, mert a mozgásában korlátozott édesanya egyedül maradt a terhekkel. Óváriban nem volt könnyű az élet, főleg onnan bejárni négy éven át a fiú polgári iskolába. Amikor az apa hazatért, újra volt remény, a lelkesült fiú a remetei tájtanítóképzőbe iratkozott, innen került 1948-ban a Szegedi Pedagógia Főiskola földrajz–rajz szakára – hangzott el a beszédben.

Domokos Imrét a szakmai alapok megszerzésében a legendás tanszékalapító, Vinkler László professzor segítette. A kiállításon is látható, régi térképre festett 1952-es önarcképen a mester ecsetnyomai is felfedezhetők, a fiatal alkotó ugyanis akkoriban még nem boldogult a göndör haj megfestésével.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A főiskola után, 1953-ban a csökmői iskolába került, Gyulára 1957-ben tért haza. Az 1-es számú általános iskolában helyezkedett el, ahol 1960–1970 között igazgatóhelyettes, 1970–1994-ig igazgató volt. Fodor György emlékeztetett: ebben a tanintézményben sajátította el az alapokat Krasznahorkai László író, Töreky Katalin énekművész és Wegroszta Gyula festő. Ugyancsak ebben az iskolában tanult Rácz Katalin, Gombos Ildikó, Keresztessy Éva, Volent Kati, Focht Anita, Vass Éva és Vass Edit, valamint Tóth Mária.

– Imre bácsi sosem tartotta magát művésznek, hanem csak rajztanárnak, aki pusztán az önigazoláshoz használja a művészet egyes ágait –fogalmazott a pedagógus. Mint kifejtette, Domokos Imre művészete nem sorolható irányzathoz, saját alkotásait a klasszicizmus felé hajlónak tartja. Művei befogadása nem ütközik áthidalhatatlan szakadékba, egyszerű, élményalapú, erőt adóan vidékies – ecsetelte.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az alkotót elsősorban a határjárás, az utazások és a vadászélmények ihlették meg, de embereket is szívesen ábrázol. Apja, gondoskodó, teregető anya, féltő tekintetű apósa, melegszívű felesége és pajkos gyerekei is megjelennek a képeken.

Fodor György elmondta: az augusztus 30-ig látogatható tárlaton hatvanegy alkotás, festmények, grafikák, réz domborművek, plakettek és szobrok tekinthetők meg.

– Ezek méltó tanúbizonyságot tesznek arról, hogy Gyula városának mekkora kortárs tehetsége van, akit messzemenően nagy becsben kell tartani – hangsúlyozta.

 

Domokos Imre családja körében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

GYULAI HÍRLAP • 2018. június 30. 22:33
Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)