Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hol nyaral a gyulai?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. június 22. 10:30
Hol nyaral a gyulai?
Sose halasszuk utolsó perce a foglalást

Hamarosan itt a nyaralási főszezon, a gyulai szállók is szép lassan megtelnek, ezért megérdeklődtük, melyek azok a desztinációk, amelyeket mi magunk részesítünk előnyben, ha elutazunk városunkból. Adunk néhány tippet arra vonatkozóan is, mit tegyünk, hogy a várva várt kiruccanás kellős közepén ne érjenek kellemetlen meglepetések.

a legtöbben még mindig a tengerpartot választják úti célul

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Helyi utazási irodákban érdeklődtünk afelől, hová mennek a vendéglátásukról híres gyulaiak nyaralni. Sejtéseink megerősödtek, ugyanis földijeink számára továbbra is a Mediterráneum az elsődleges célpont nyaranta. A legtöbb alföldi ember, még a Békés megyei fürdővárosi is, azokat a helyszíneket keresi, ahol megmártózhat a tenger vizében. Ezek közül is Görögország, Spanyolország és Olaszország a nyerő, de a Fekete tenger partján is sokan pihennek. Románia ugyan visszacsúszott a skálán, Bulgária presztízse és kedveltsége azonban megnőtt. Telitettek a Törökországba menő járatok is, annak ellenére, hogy jelenleg nem a legbiztonságosabb ország, ahová eljuthatunk Magyarországról.

A látványokban bővelkedő külföldi hegyvidék azonban kevésbé vonzza a magaslatokhoz hozzá nem szokott magyart. Ausztria, Svájc és Erdély ugyan szerepel a listán, de nem olyan mértékben, mint az előbb említett tengerpartok. Erdélybe inkább egyénileg utazunk, ki-ki a maga által kiválasztott helyszínre, rokonhoz, ismerőshöz, baráthoz, nem pedig utazási irodák által.

Pedig elmondhatjuk, számos előnnyel jár, ha szakemberre bízzuk nyaralásunk leszervezését. Elsősorban a biztonság miatt, hisz az ügyféllel utazási szerződést kötnek a vállalkozások, így ha bármi nem úgy alakul, ahogyan elképzeltük, van kin számon kérni, van kihez fordulni panaszunkkal. A szerződést tehát garanciát jelent. Emellett olyan információkkal is ellátnak, amelyeknek hasznát vehetjük, amelyekről talán még nem is hallottunk. Például abban is segítenek, melyik időszakban hová érdemes utazni, mert nem biztos, hogy júniusban jó lesz nekünk Brazíliában.

Az utazási irodák munkatársainak köszönhetően ráadásul a világ bármely pontjára eljuthatunk, Mongóliába éppúgy, mint Ausztráliába, és vissza is kerülünk onnan, anélkül, hogy felesleges köröket tennénk. A megkérdezettek elmondták azt is, hogy pont a szervezettség miatt nagyon kedveltek a kulturális körutazások, főként tavasszal és ősszel, amikor még, vagy már nem a napozás és a pancsolás az elsődleges. Ilyenkor a csapat idegenvezető kíséretében indul útnak. Vannak persze, akik nem akarnak másokhoz igazodni, az utazási cég közvetítésével csak a kinézett apartmant foglalják le, ahonnan saját tetszésük szerint alakítják napi programjaikat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az ízlések és az elvárások ilyen tekintetben nagyon változatosak. Akadnak, akik el sem kívánják hagyni a szálló környékét, mert ott mindent megkapnak, amire vágynak, előadásokat, koncerteket, cirkuszi mutatványosokat, úgyhogy ha nincsen kedvük kint ülni a forró homokon, akkor sem unatkoznak.

Nagyon fontos viszont, hogy időben határozzuk el, hol is szeretnénk eltölteni a nyári szabadságunkat, mivel az előfoglalási akciókkal sokat nyerhetünk: ha már az előző év novemberében lefoglaljuk magunknak a következő év júliusára a szállást, lényegesen kevesebbet kell fizetnünk a szolgáltatásokért, ráadásul még válogathatunk is a lehetőségek közül. Amennyiben ezt elmulasztjuk megtenni, s csak az utolsó percben kezdünk kapkodni, már csak azzal kell beérnünk, ami nem kelt el, vagy ha egy véletlen folytán mégis csak találunk valami egészen különlegeset, akkor valószínűleg az odajutásunk ütközik majd akadályokba. A repülőjáratok ugyanis már jóval a szezonnyitás előtt megtelnek. Ne feledjük azt sem, hogy az árak július közepétől augusztus derekáig a legmagasabbak, az utószezonban lényegesen alacsonyabbak, figyelmeztettek a turisztikai szakemberek.

Megtudtuk azt is, hogy az utóbbi években az országon belül is többet utazunk, mint esztendőkkel korábban. Az idegenforgalmi portálok felmérése szerint mára eljutottunk oda, hogy a magyarok kíváncsiak lettek a saját hazájukra, azaz szívesen nyaralnak idehaza, különösképpen a Balatonon. Ilyenkor az online foglalási oldalakat használják, vagy pedig a személyes kapcsolatrendszerüket. A szálláskeresés internetes módját egyébként a fővárosban szeretik leginkább, illetve a fiatalok, az idősebb korosztályok és a vidékiek a személyes kontaktust részesítik előnyben, vagyis: hamarabb benyitnak az utazási irodába, hogy ott elbeszélgessenek az alkalmazottal, mintsem hogy bekapcsolják a számítógépet.

Érdekességként és kedvcsinálóként említjük meg, hogy jelenleg többen is készülnek Gyuláról Mallorcára, ahol hét éjszakát és nyolc napot töltenek majd el egy négycsillagos hotelben. Ők már januárban lefoglalták helyeiket. Kellemes időtöltést nekik, és mindenki másnak is!

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)