Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szecesszió napját ünnepelték a gyulai könyvhét keretében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. június 09. 08:25
A szecesszió napját ünnepelték a gyulai könyvhét keretében
Bemutatták városunk első „gyulaikumát”

Bálint Imre, a Szecessziós Magazin alapító főszerkesztője volt a vendége a Mogyoróssy János Városi Könyvtárnak, ahol május 8-án a szecesszió napját ünnepelték a gyulai könyvhét keretében. Az összejövetelen bemutatták városunk készülő szecessziós térképét, és szó esett az új útikönyvről is.

Bagyinszki Zoltán 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mókás performansszal indult idén a szecesszió napja Gyulán. Bálint Imre főszerkesztő, Kónya István alpolgármester, Fodor György magyartanár, Rusznyák Csaba fotóriporter és Bagyinszki Zoltán kezdeményező ugyanis mezt cserélt a nagyérdemű szeme láttára, s meglepetésként felöltötte magára az esemény egyedi pólóját.

A megjelenteket Dézsi János könyvtárigazgató házigazdaként üdvözölte, majd átadta a szót Bagyinszki Zoltánnak, aki elsősorban Gyula város önkormányzatának és vezetőségének támogatását köszönte meg. Azt mondta, a szecesszió figyelmet érdemel, és ezt városunkban meg is kapja. Kifejtette azt is, hogy Bálint Imre programozóval és Fodor György szövegíróval már jó ideje dolgoznak azon, hogy legyen mit bemutatniuk az érdeklődőknek ezen a jeles napon. Beszélt városunk új útikönyvéről is, és aláhúzta: ebben már szó esik a szecessziós sétáról.

 

Bagyinszki Zoltán, Kónya István és Dézsi János könyvtárigazgató

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kónya István, városunk polgármestere így fogalmazott: valamikor körvonalazódott egy álom, amit a három fős kis csapat azóta igyekszik valóra váltani. Aztán jelezte, hozott egy Victor Hugo-idézetet Bagyinszki Zoltánnak, mert úgy érzi, az írói vallomás üzenete teljes mértékben igaz rá nézve: illeszkedik ahhoz az elszántsághoz, életvitelhez, ami meghatározza minden egyes cselekvő pillanatát. Úgy vélte, amikor Bagyinszki Zoltán elkezdett a szecesszióval foglalkozni, maga sem gondolta, hogy eljut addig a mélységig, ahová mára elérkezett.

A készülő térképet az alpolgármester egyedinek nevezte Békés megye történetében, hisz azzal, hogy 35 olyan ingatlan került fel rá eddig, amely a szecesszió jegyeit viseli, erre utal.

– Ez nyilván gyulaiság, nem is gyulaiság, hanem inkább gyulaikum. Bízzunk abban, hogy az értéktár bizottság hamarosan foglalkozni fog vele – tréfálkozott a tisztségviselő.

Az alpolgármester megjegyezte: nincs a megyében még egy olyan település, ahol annyi szecessziós épület lenne, mint Gyulán. Ez annak tulajdonítható, hogy a századfordulón élt itt egy olyan közösség, amit iparosok, kereskedők és jómódú gyulaiak alkottak, akik fogékonynak mutatkoztak az újra. Gyulát ez teszi különlegessé, magyarázta az alpolgármester.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A baráti hangulatú találkozón Kónya István szólt arról is, hogy értékeinket meg kell menteni és át kell örökíteni az utókorra, ehhez pedig olyan kezdeményezések szükségesek, mint amilyen a Bagyinszki Zoltáné és kedves barátaié. Ehhez Görgényi Ernő polgármester nevében is szívből gratulált. A megvalósítás hatásairól beszélve reményét fejezte ki abban, hogy várhatóan egyre többen lesznek a régióban, akik felismerik az értékmentő munka jelentőségét.

Bálint Imre a világhálón már elérhető térkép használati módját mutatta be, de felidézte a szecesszió világnapjának történetét is, amely kimondottan magyar indítvány, és amelybe Gyula már a kezdetekkor bekapcsolódott Gedeon József részvételével.

A rendezvény végén levetítették azt a videós összeállítást, amely az érintett gyulai ingatlanokat veszi számba, s amelynek szerkesztésében lapunk munkatársa, Rusznyák Csaba is kivette a részét.

A térkép várhatóan őszre készül el, miután a műhelymunka eredményeit szakértőkkel lektoráltatják. Jövőre egy képes albumot megjelentetésével szeretnék kiegészíteni kiadványaik sorát.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)