Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ápolók nemzetközi napját ünnepelték a Réthy Pál-tagkórházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. május 16. 16:35
Az ápolók nemzetközi napját ünnepelték a Réthy Pál-tagkórházban
A rendezvényen Petrovszki Tünde kapta az Év Szakdolgozója elismerést

Az ápolók nemzetközi napját ünnepelték május 16-án a Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórházában. A rendezvényen díjazták az év szakdolgozóját, majd tudományos konferencián vehettek részt az érdeklődők. Az ünnepséget dr. Becsei László főigazgató főorvos nyitotta meg.

dr. becsei lászló

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Az ápolói hivatást ünnepeljük ma – kezdte dr. Becsei László. Mint mondta, elgondolkozott azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy száz évvel ezelőtt még olyan magas presztízse volt ennek a hivatásnak, a mai világban pedig itthon és európai szinten is arról hallunk, hogy nincs megfelelő társadalmi megbecsültsége az ápolói munkának.

A főigazgató főorvos azzal folytatta, hogy a hazai rendszerben megfelelő szintű az oktatás, mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy a határainkon túl is tárt karokkal várják a Magyarországon végzett ápolókat. Ha az ápolóhiányról van szó, akkor mindig előtérbe kerül a munkakörülmények kérdése is. Dr. Becsei László úgy fogalmazott, hogy az utóbbi évek során számtalan olyan beruházás történt az intézményben – és országszerte is –, amelyek a 21. századnak megfelelő infrastruktúra megteremtését tette lehetővé, mindezek mellett pedig pályázatok útján is igyekeznek fejleszteni a kórházat, valamint a munka minőségét.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– A következő ilyen terület a bérezés kérdése. Három évvel ezelőtt 26,5 százalékkal, tavaly 12 százalékkal, év végén és év elején további 8 százalékkal növekedtek a bérek. Ezek az emelések azért is jelentősek, mert beépültek az alapbérbe.

A főigazgató főorvos azzal zárta köszöntőjét, hogy ezek a körülmények, amelyeknek köszönhetően elindult a javulási tendenciája az elmúlt években, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy javíthassák az ápolói szakmának a megbecsülését.

Mészáros Magdolna ápolási igazgató csatlakozott a dr. Becsei László által elmondottakhoz, majd szólt néhány szót a 2018-ban indult Nursing Now kampányról: a WHO és az Ápolók Nemzetközi Tanácsa is részese annak a 2020-ig tartó programnak, amelynek célja, hogy visszaadja az ápolók presztízsét és megerősítse önbecsülésüket. Kiemelte, hogy amit helyi és országos szinten éreznek a szakmában dolgozók, az valójában nemzetközi probléma.

 

petrovszki tünde lett az év szakdolgozója

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A folytatásban Püskiné Köleséri Erzsébet tartott rövid előadást Florance Nightingale és Kossuth Zsuzsanna életéről, majd egy szavalat után átadták az Év Szakdolgozója elismerést: a díjat idén Petrovszki Tünde ápoló vehette át.

A megnyitó és a díj átadása után következett a tudományos ülés, amelyen többek között előadásokat hallgathattak meg a résztvevők a telemedicina és a hatékony kommunikáció jelentőségéről, a diabéteszgondozás fejlődéséről és a betegbiztonság aktuális kérdéseiről is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)