Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Látogass el a gyulai várba az Emlékhelyek napján!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2018. május 07. 18:18
Látogass el a gyulai várba az Emlékhelyek napján!
Különleges programokkal várják az érdeklődőket május 12-én

 

Fotó: Erkel Ferenc Nonprofit Kft. – Incze László

A gyulai várban is különleges programokkal várják az érdeklődőket az Emlékhelyek napján, május 12-én – tájékoztatta lapunkat Fábián Tamás, a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

A közleményből kiderül: a nemzeti és történelmi emlékhelyeket népszerűsítő országos programsorozatot idén harmadik alkalommal szervezik meg. Kiemelik: a rendezvény helyszínein számos programmal készülnek a hétvégére.

A közlemény aláhúzza: a hazánkban egyedülálló építészeti értéket képviselő téglavár elsősorban korábbi katonai funkciója és az 1848–49-es szabadságharc utáni eseményekben betöltött szerepe miatt válhatott a 49 magyar történelmi emlékhely egyikévé.

Felidézik: az 1566-ban török kézre került, majd a keresztény seregek által 1695-ben visszafoglalt erődítmény a Rákóczi-szabadságharc után vesztette el hadászati jelentőségét. Hozzáteszik: a kiállítóhely hátsó homlokzata előtt található emlékhely az 1849-ben lefegyverzett honvédtisztekre, köztük a későbbi vértanúkra emlékeztet, akiket innen vittek az aradi vesztőhelyre.

Május 12-én 10 órától múzeumpedagógiai foglalkozással, solymászbemutatóval és előadásokkal várják az érdeklődőket a gyulai várban. A rendezvény részleteiről itt olvashatnak.

 

 

Fotó: Erkel Ferenc Nonprofit Kft. – Incze László

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)