Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Közös érték az egészség címmel mintaprojekt indul Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. március 13. 17:25
Közös érték az egészség címmel mintaprojekt indul Gyulán
A megyei programsorozat megvalósításába az önkormányzatokat és a helyi civil szervezeteket is bevonják

Egyedülálló program indul Gyulán Közös érték az egészség címmel, amely az egészségre nevelést helyezi a középpontba. A témáról március 13-án Takács Árpád kormánymegbízott, Kovács József országgyűlési képviselő, Görgényi Ernő polgármester, Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója és Sárosi Tamás megyei tiszti főorvos tartottak sajtótájékoztatót.

sárosi tamáskovács józseftakács árpádgörgényi ernő és becsei lászló

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Egy olyan egyedülálló programról van szó, amely nemcsak Gyula városának, hanem Békés megyének is értéket fog jelenteni a következő években – kezdte a tájékoztató Takács Árpád. – A program a Közös érték az egészség címet kapta, az ötlet pedig az, hogy csináljunk egy programsorozatot, amely Békés megye minden településére el fog jutni a következő években.

A kormánymegbízott szerint a kormányhivatal nemcsak engedélyező hatóság, hanem társadalomszervező funkcióval is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy részt kell vállalnia a gazdálkodók, vállalkozók és családok mindennapjaiban is.

– A magyarság alappillére mindig is a család volt, és ha a család alapja az egészség lesz, akkor hosszú távon fenn tudunk maradni. Éppen ezért ez a program azt célozza meg, hogy minden településen felhívjuk a figyelmet szűrőtevékenység, a megelőzés, az egészségre és mozgásra nevelés fontosságára. Ezeken túlmenően pedig konkrét vizsgálatokat is fogunk végezni, hogy minél szélesebb kört vonjunk be a programba.

Takács Árpád hozzátette, annak érdekében, hogy minél több embert elérjenek, bevonják a munkába az önkormányzatokat, a társadalmi és civil szervezeteket, a gasztrológusokat, hiszen az tudatos táplálkozás is nagyon fontos az egészség megőrzése szempontjából.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy Gyulán fogják elkezdeni a programsorozatot. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernőnek megköszönte, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal Gyula Város Önkormányzatát kereste meg, hogy segítsen megvalósítani a mintaprojektet. A polgármester kiemelte, hogy a feltételek adottak a városban ahhoz, hogy egy ilyen programot elindítsanak, amelyet aztán ki lehet terjeszteni a megye más részeire, majd akár országossá lehet tenni.

A városvezető szerint az előzmények is bizakodásra adnak okot, hiszen nem is olyan régen valósította meg a város a Tégy az egészségedért! programot, amely egy egészségügyi szemléletformáló életmódprogram volt. A város Kovács Józseffel közösen dolgozta ki ennek a részleteit. A programnak az volt a lényege, hogy minél több embert vonjanak be a különböző szűrésekbe és a szemléletformáló programokba.

– Más feltételek is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy sikeres legyen ez a kezdeményezés, hiszen Gyulán működik a várfürdő, amely az egészség bástyája nevet is viseli, és amelynek a felmérései szerint jelen időszakban a vendégek negyven százaléka egészségmegőrzés és gyógykezelés céljából érkezik a városba. Gyulán van a Békés Megyei Központi Kórház egyik tagintézménye, a Gál Ferenc Főiskola egészség- és szociális tudományi kara, és ne feledkezzünk el a civil szféráról sem – mondta Görgényi Ernő.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Kovács József azt emelte ki elsőként, hogy a demográfiai kérdések rendkívül fontosak, ha a nemzet jövőjéről van szó. A termékenységi arányszám 1,3-ról 1,5-re emelkedett az utóbbi időben, ám ahhoz, hogy a nemzet megmaradjon, el kellene érni a 2,1-et. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a feladatot kapta, hogy minden ezen dolgozzon.

– A Békés Megyei Központi Kórház két éve jött létre, amely 150 éves múltra tekint vissza, ez pedig gyakorlatilag kötelez minket arra, hogy részesei legyünk ennek a programnak – kezdte Becsei László. Mint mondta, a magyar lakosság egészségügyi mutatóin javítani kell, ennek érdekében született meg ez az összefogás is. Az egészségügynek fontos szerepe van abban, hogy ezek a mutatók javuljanak, viszont az egyénnek, az államnak és az önkormányzatoknak is sok feladata van ebben a témában.

Sárosi Tamás megerősítette, hogy bizonyos mutatókban már jobban állunk, ugyanakkor  még nem zárkóztunk fel a fejlett, európai országok mellé. A megyei tiszti főorvos kiemelte: látják, hogy nem csupán a kormányhivatalok népegészségügyi munkatársai végeznek egészségnevelési tevékenységet, hanem az egészségfejlesztési irodák, betegszervezetek és irodák is foglalkoznak ezzel, ám ez nem minden esetben volt elég hatékony, ezért még jobban össze kell fogni mindenkit, aki ezen a területen próbál eredményt elérni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)