Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rendhagyó tárlatvezetés az Almásy-kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2018. március 09. 14:45
Rendhagyó tárlatvezetés az Almásy-kastélyban
Különleges előadással készül a látogatóközpont az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára

Gyerekeknek mesél Szilágyi Sándor történész a Letétetett – Bevégeztetett című tárlaton 

Fotó: Erkel Ferenc Nonprofit Kft. – Incze László 

Előadással tiszteleg az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont: az érdeklődőknek március 15-én Szilágyi Sándor történész mesél a 170 évvel ezelőtti eseményekről.

„1849. augusztus elejére a katonai túlerő szinte minden hadszíntéren legyőzte a honvédsereget. A Görgey Artúr vezette, Aradon lévő magyar haderő augusztus 13-án a közeli Világosnál megadta magát az orosz csapatoknak. A fogságba esett magyar tisztikart és legénységet először Sarkadra vitték, de az ott kitört kolera miatt augusztus 20–21-én a fertőző betegségektől mentes Gyulára kísérték át a foglyokat” – írta a Gyulakult.hu.

Emlékeztetnek rá: a foglyok közül kétszázat és az orosz tiszteket Wenckheim József a kastélyában látta vendégül. Az oroszok megpróbálták elodázni a honvédtisztek kiadatását, de Haynau által Gyulára küldött Montenuovo figyelmeztetésére lefegyverezték őket. Szablyáikat a Wenckheim-kastély egyik földszinti szobája ablakán kellett behajítaniuk – idézik fel.

„A foglyok átadására augusztus 23-án és 24-én került sor. Montenuovo a kétezer tisztből és mintegy 11 ezer főnyi legénységből álló fogolyszállítmánnyal Aradra indult, ahová augusztus 25-én érkezett meg. A gyulai honvédtiszti fegyverletétel és az itt őrzött foglyok átadása volt az összekötő kapocs a feldunai hadsereg szőlősi fegyverletétele és az Aradon megkezdődő véres megtorlás között” – olvasható az oldalon.  

Kiemelik: a 13 órakor és 16 órakor kezdődő rendhagyó tárlatvezetés révén az érdeklődők a szabadságharc kevéssé ismert momentumait is megismerhetik. A program kastélybelépővel látogatható.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)