Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
Karácsony és húsvét előtt fogy a legtöbb a savanyú káposztából a gyulai piacon – mondta el lapunknak az egyik árus.
A termelőnél a megnövekedett önköltségi árak miatt 300 forintról 350 forintra emelkedett a savanyított apró- és fejes káposzta kilónkénti ára.
A standos kifejtette, korábban a disznótoros szezonban is megnövekedett a termék iránti kereslet, manapság azonban kezd visszaszorulni ez a szokás, így a forgalom is megcsappant.
Az árus felhívta rá a figyelmet, hogy a savanyú káposztát legalább három hétig húsz fok feletti hőmérsékleten kell érlelni. Hozzátette: három-négy hónap után jóval savanyúbb a termék, ha valaki az enyhébb ízeket szereti, ilyenkor már érdemes kicsavarnia a káposztát.
A só, a babérlevél, a köménymag és a szemes bors alapösszetevőnek számít, emellett csípős paprikát, tormát és csombort is használnak a termelők az ízesítéshez – árulta el.