Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zene, finom falatok és pálinka várja az érdeklődőket a németvárosi disznótoron

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2018. február 03. 11:00
Zene, finom falatok és pálinka várja az érdeklődőket a németvárosi disznótoron
A hagyományos sváb rendezvényen többek között német savanyú leves készült

Egész napos mulatozás ígért a Gyulai Német Nemzetiségi Önkormányzat azok számára, akik ellátogatnak a február 3-i Németvárosi Disznótorra és Maszkázásra. Nem tévedtek, a rossz idő ellenére szólt a zene, sültek a finom falatok, és egy kevés pálinka is elfogyott a „Máriás” ház udvarán. 

A rendezvényen sváb szokások szerint dolgozzák fel a disznót 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az esemény reggel 8 órakor indult polgármesteri köszöntővel. Görgényi Ernő üdvözlő gondolataiban arra emlékeztetett, hogy idén ünnepeljük a gyulai húsipar fennállásának 150 éves évfordulóját.

– Ez a 150 év igen tekintélyes szakmai elismeréseket hozott magával, hiszen ez idő alatt a gyulai húsipari szakemberek, kitűnő hentesmesterek világhírűvé tették a gyulai húsipar termékeit, elsősorban a helyi kolbászt – emelte ki a polgármester, majd ifjabb Balogh Józsefre emlékezett,  akiről elmondta: 1910-ben, a brüsszeli világkiállításon aranyérmet kapott gyulai kolbászáért.
 
 

Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke és Görgényi Ernő polgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A köszöntő után a jelenlévők pálinkával koccintottak, majd kezdetét vette a disznó feldolgozása, német módra. Azzal kapcsolatban, hogy ez pontosan mit is jelent, Vincze Zoltán volt segítségünkre, aki a helyi henteseket vezette. A németvárosi szakember elmondta, hogy a német feldolgozás elsősorban abban különbözik a magyartól, hogy ők forró vízzel kopasztják meg az állatot, és fellógatva dolgozzák fel a későbbiekben.
 
– Amit készítünk belőle, az sem hagyományosan magyar, hiszen többek között német savanyú levest főzünk. Ennek a receptje nagyon egyszerű: a hagymát kell dinsztelni, amihez sertésszívet adunk, utána kerül bele a vese és mindenféle hús, hogy minél ízesebb legyen a leves. Amikor ez megfőtt, akkor ecettel, tejföllel, borssal és paprikával ízesítjük. Ezt mindenki megkóstolhatja ma délben itt – tette hozzá Vincze Zoltán
 
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az esemény a disznó feldolgozásával telt, ami mellé sváb muzsikát hallgathattak a jelenlévők. A programot délután a Calliope színjátszókör előadása színesítette, amely Mangalica Ica disznótora címmel mutatta be jelenetét.
 
A rendezvényen a gyerekek is barkácsoltak: kalácstésztából készítettek disznófejet, amit a legtöbben azonnal el is fogyasztottak. A helyszínen az apróságok számos más népi játékot kipróbálhattak, majd az egész napos program 16 óra körül látványos hurka- és kolbásztöltéssel zárult.
 
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)