A rendezvényen sváb szokások szerint dolgozzák fel a disznót
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett
Az esemény reggel 8 órakor indult polgármesteri köszöntővel. Görgényi Ernő üdvözlő gondolataiban arra emlékeztetett, hogy idén ünnepeljük a gyulai húsipar fennállásának 150 éves évfordulóját.
– Ez a 150 év igen tekintélyes szakmai elismeréseket hozott magával, hiszen ez idő alatt a gyulai húsipari szakemberek, kitűnő hentesmesterek világhírűvé tették a gyulai húsipar termékeit, elsősorban a helyi kolbászt – emelte ki a polgármester, majd ifjabb Balogh Józsefre emlékezett, akiről elmondta: 1910-ben, a brüsszeli világkiállításon aranyérmet kapott gyulai kolbászáért.
Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke és Görgényi Ernő polgármester
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett
A köszöntő után a jelenlévők pálinkával koccintottak, majd kezdetét vette a disznó feldolgozása, német módra. Azzal kapcsolatban, hogy ez pontosan mit is jelent, Vincze Zoltán volt segítségünkre, aki a helyi henteseket vezette. A németvárosi szakember elmondta, hogy a német feldolgozás elsősorban abban különbözik a magyartól, hogy ők forró vízzel kopasztják meg az állatot, és fellógatva dolgozzák fel a későbbiekben.
– Amit készítünk belőle, az sem hagyományosan magyar, hiszen többek között német savanyú levest főzünk. Ennek a receptje nagyon egyszerű: a hagymát kell dinsztelni, amihez sertésszívet adunk, utána kerül bele a vese és mindenféle hús, hogy minél ízesebb legyen a leves. Amikor ez megfőtt, akkor ecettel, tejföllel, borssal és paprikával ízesítjük. Ezt mindenki megkóstolhatja ma délben itt – tette hozzá Vincze Zoltán.
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett
Az esemény a disznó feldolgozásával telt, ami mellé sváb muzsikát hallgathattak a jelenlévők. A programot délután a Calliope színjátszókör előadása színesítette, amely Mangalica Ica disznótora címmel mutatta be jelenetét.
A rendezvényen a gyerekek is barkácsoltak: kalácstésztából készítettek disznófejet, amit a legtöbben azonnal el is fogyasztottak. A helyszínen az apróságok számos más népi játékot kipróbálhattak, majd az egész napos program 16 óra körül látványos hurka- és kolbásztöltéssel zárult.
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett