Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kulisszatitkokat tudtunk meg a vár körüli ásatásokról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2018. február 01. 13:00
Kulisszatitkokat tudtunk meg a vár körüli ásatásokról
Liska András előadásában a palánkvár feltárásának részleteiről beszélt

Egy ásatás kulisszatitkai címmel tartott előadást január 31-én Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, Az eltemetett vár című időszaki kiállítás kurátora, amelyben a vár körüli ásatások miértjét és mikéntjét elevenítette fel az Almásy-kastély kápolnájában.

dombi ildikó és liska andrás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A közönséget Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte. Kiemelte, hogy mindig törekednek arra, hogy az időszaki tárlataik köthetőek legyenek a kastélyhoz, nem ez volt ez másképp Az eltemetett vár című kiállítás megszervezésekor sem, amely a Szigeterőd-projekthez kapcsolódó ásatások anyagát mutatta be az érdeklődőknek.

Liska András egy rövid történeti áttekintéssel kezdte előadását: elmondta, hogy maga a várkastély a 15. században épült, a Maróti-család birtokközpontjaként, ekkor még nem töltött be fontos védelmi szerepet. Később kapott egy palánkfalat, amelynek maradványai a mai napig megtalálhatóak a föld alatt, elsősorban ennek a feltárására és dokumentálására irányultak az ásatások.

A régésztől megtudtuk, hogy természetesen rengeteg előkészülettel jár egy ilyen munka: a levéltári kutatások – és minden fellelhető írásos vagy kép emlék felkutatása – után mehetnek csak terepre, hogy elvégezzék a földtani vizsgálatokat. A vár körül az archeomágneses, talajradaros, valamint talajfúrásos vizsgálatot is végeztek, mielőtt nekikezdhettek volna a konkrét ásatásnak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kastélyparkban 2015-ben kezdődtek a munkálatok – itt két szelvényt ástak ki a – és hamar sikerrel jártak a próbálkozások, hiszen már az első alkalommal számos cölöpsort találtak, még többet is, mint amire számítottak, a várfürdő területén pedig a dél-nyugati bástya maradványaira találtak rá.

A szelvényeket három méteres mélységig ássák le, ahol külön dokumentálni és vizsgálni kell minden egyes réteget. Három méternél már általában talajvízzel találkoznak a munkások, amely az ásást ugyan megnehezíti, de ennek köszönhető, hogy bizonyos cölöpmaradványok olyan állapotban maradtak meg, hogy kettőt a kiállítási anyagban is be tudtak mutatni.

Liska András azzal fejezte be az előadását, hogy a munkálatok elvégzés után, már biztonsággal megrajzolható – ezáltal rekonstruálható – a palánkvár külső kontúrja.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)