Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Az emberek nem a semmiből jönnek”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. január 30. 09:00
„Az emberek nem a semmiből jönnek”
Bemutatták a Barátom Kim Ir Szen című könyvet

Bizonyos történelmi dilemmákat a helyükre tesz, újabb kételyeket viszont az olvasóval mondat ki Szilágyi Erzsébet és Bod Péter Barátom Kim Ir szem című könyve. A világszenzációként ajánlott memoárról január 29-én Dézsi János beszélgetett Bod Péterrel a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

Dézsi János beszélgetett Bod Péterrel a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A véletlen műve

– Mit tesz az ember, ha egy koreai utazásról kiderül, hogy annak végcélja nem Szöul, hanem Phenjan? Mit tesz a világ elsőszámú nyirokmasszázs-specialistája, ha kiérkezve Észak-Koreába megérti, valójában nem azért utaztatták ide, hogy tanítson, hanem azért, hogy egy „idősebb, beteg urat” gyógyítson. Mit tesz ebben a vadidegen környezetben és az Európától olyan távoli országban egy Svájcból érkezett hölgy, ha a helyi tévét bekapcsolva egyetlen pillanat alatt nyilvánvalóvá válik számára, hogy az azt megelőző napokban nem mást kezelt, mint az ázsiai remetekirályság mindenható vezetőjét, Kim Ir Szent? – olvasható a Lira.hu-n a sikerkönyvről.

Mindezeket Bod Péter is elmondta a január 29-i rendezvényen, és ezzel máris felvetett bennünk néhány kérdést, főként arra vonatkozóan, miként lehetséges, hogy egy svájci magyar emigráns asszony, aki férje révén kapcsolatban állt a svájci külügyminiszterrel, úgy utazgathatott a nyugati kapitalizmus és a keleti diktatúra között, hogy mit sem tudott arról, pontosan mi is történik vele.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Már az indulása is kétségeket ébresztő: nagy befolyással bíró párizsi újságíró férjének és szeretett öccsének szinte egyidejű halála után azt hiszi, Szöulba szól a meghívója, ezért rábólint az ajánlatra. Hihetetlen, hogy a világtól hermetikusan elzárt totalitárius országba, ahová még a legyet sem engedték be, egy európai nő ennyire könnyen be- és kisétálhatott. Öt éven át rendszeresen.

A titkok Bod Pétert is érdekelhették, ugyanis úgy döntött, nem csupán az észak-koreai időszakot foglalja össze szerzőtársával, hanem a nyírcsaholyi születésű interjúalanyt is bemutatja (akinek egy nyúlfarknyi gyulai múltja is van, és itt legszívesebben beiktatnék egy lábjegyzetet, hisz ápolói képesítését városunkban szerezte meg kemény munkával). Így fogalmazott: az emberek nem a semmiből jönnek.

Szilágyi-Herman Erzsébet sem a semmiből jött, de Budapestre, jelképes értelemben, egyetlen bőrönddel utazott fel, majd 1956-ban megpróbált átszökni az osztrák-magyar határon, ahol elfogták, és 15 évi börtönbüntetésre ítélték. Aztán kitört a forradalom, és kiengedték. Svájcba menekült, és új életet kezdett. Szilágyi Józsefet állítólag úgy ismerte meg, hogy feladott egy újsághirdetést a társkereső rovatban. Erre százheten jelentkeztek, köztük az a férfi, aki 35 évvel volt idősebb nála. Egymásba szerettek, majd összeházasodtak. A párizsi újságírót Erzsébet később rengeteg interjújára elkísérte, így jutott el például Picassóhoz, Friedrich Dürrenmatthoz és a művészi szcéna több kiemelkedő személyiségéhez. A kötetben ezekről az élményeiről is olvashatunk.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az öreg hölgy, az öreg úr és az öreg tölgy példája

A valódi izgalmak azzal kezdődnek a történetben és a kötetben, hogy feltűnik Erzsébetnél egy diplomata azzal a kéréssel, tanítson be egy leányzót az általa gyakorolt nyirokmasszázsra. A könyv gyulai társszerzője úgy véli, a kommunista államfő betegségének orvoslására a föld alól is elő kellett teremteni valakit, a szakember beszerzésében a pénz és a távolság sem számított. Híres orvosokkal is próbálkoztak, mégis egyedül Szilágyi-Hermann Erzsébet járt eredménnyel. A nő elutazási szándékát Gosztonyi Péter történész erősítette meg.

A világ első számú nyirokmasszázs-specialistája fél évtizeden át, 1987 és 1992 között napi rendszerességgel kezelte látványos eredménnyel az idősödő lumbágós észak-koreai diktátort, aki hálája jeléül a bizalmába fogadta, így az asszony belülről láthatott bele a távol keleti ország hatalmi szférájába. Olyasmikről is beszámolt neki, amit másokkal nem osztott meg, többek között arról, hogy fiával, Kim Dzsongillal vitái vannak. Gyermeke azt akarta, vonuljon nyugdíjba, mondjon le, s adja át neki a helyét. A memoár legfőbb újdonságát épp ez a részlet adja meg: az eddig történetírás ugyanis azt tartotta, Kim Ir Szen demens volt, emiatt kellett távoznia posztjáról.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bod Péter a gyulai író-olvasó találkozón kifejtette, véletlenül került kapcsolatba a regényes életű asszonnyal, miután elbocsátották tanári állásából, és ezt megírta az egyik újságban. A cikkre felfigyelt egy békéscsabai ügyvéd, aki felajánlotta neki: ha pert indít, ingyen képviseli. Tőle hallott először Szilágyi-Herman Erzsébetről, akivel a későbbiekben többször találkozott, míg közös megegyezéssel elhatározták, könyvbe foglalják a nő páratlan emlékeit. Kétszer egy héten át reggeltől estig beszélgettek, negyvenórányi hanganyag gyűlt össze. Bod Péter ezt egészítette ki a szükséges háttéranyaggal, amihez bőséges szakirodalmat használt fel.

A gyulai szerző fontosnak tartotta elmesélni, hogy szolgálataiért cserébe az asszony bármit megkaphatott volna a diktátortól. Az észak-koreai vezetés az állampolgárságot is felajánlotta neki egy nyilvános összejövetelen, ahol eleve nem tudta volna visszautasítani. Ő mégis kihúzta magát, és nagyon diplomatikusan kijelentette: az öreg tölgyet nem lehet kiemelni eredeti helyéről, mert elpusztul.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)