Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A 1848–49-es szabadságharc tábori kórházának főápolónőjére emlékeztek a gyulai kórházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. december 06. 17:15
A 1848–49-es szabadságharc tábori kórházának főápolónőjére emlékeztek a gyulai kórházban
Kossuth Zsuzsanna tiszteletére emléktáblát avattak

Kossuth Zsuzsanna emlékére szervezett ünnepség a gyulai kórházban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Kossuth Zsuzsannára emlékeztek a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Árvay termében december 6-án. Kossuth Lajos húgát, az 1848–49-es szabadságharc tábori kórházának főápolónőjét az intézményben minden évben megünneplik.

A program dr. Becsei László főigazgató főorvos köszöntőjével indult, aki hangsúlyozta, hogy Kossuth Zsuzsanna a magyar ápolás történetének halhatatlan személyisége volt. 

– Ő volt az első, aki önkénteseket vont be a betegápolásba, és számos tábori kórház felállításában nyújtott segítséget. Mindezeken túl általános érvényű ápolási alapokat fogalmazott meg, és a magyar nőket is a sebesültek ápolására szólította fel – ismertette Kossuth Zsuzsanna érdemeit.

 

Dr. Becsei László főigazgató főorvos

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Mészáros Magdolna ápolási igazgató azt részletezte, hogyan kezdődött Kossuth Zsuzsanna életútjának felkutatása. Kiderült, hogy munkásságát minél részletesebben igyekeztek megismerni, és ennek során egy érdekes momentumra bukkantak. Az adatok szerint Kossuth húga az első ápolónak tartott Florence Nightingdale-lel egy időben tevékenykedett, és munkásságával rengeteget segített a sebesülteknek, ahogy az ápolók legfontosabb személyének tartott külhoni kollégája is. Mészáros Magdolna szerint így lett a magyar ápoló is hasonlóan fontos szereplője a betegellátás történelmének. 

 

Mészáros Magdolna ápolási igazgató

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Tölgyesi Ágnes,  a Kossuth Zsuzsanna-emlékév programjainak  egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy 2017-ben számos alkalommal volt alkalmuk megemlékezi Kossuth Zsuzsannáról.

– Idén volt a Kossuth Zsuzsanna-emlékév, melynek során rengeteg programot szerveztünk. Februárban, a születésnapján tartottuk meg a magyar ápolók napját, amin az Év Szakdolgozója címeket is átadtuk. Márciusban egy nagy ápolástörténeti emlékkiállítás szerveződött, ami végül emlékkiállítássá nőtte ki magát. Júniusban emléktúrát szerveztünk Kossuth Zsuzsanna szülővárosába,majd novemberben egy ápolással kapcsolatos vetélkedőt tartottunk az ápolónő-hallgatók számára – részletezte a program egyik szervezője.

Az ünnepségen Koszta Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Békés megyei elnöke számolt be a Kossuth Zsuzsanna-emlékév eseményeiről, majd Tölgyesi Ágnes orvosi könyvtáros mutatott be fotókat az év legfontosabb pillanatairól.

A folytatásban a Calliope színjátszócsoport adta elő Honleányhoz méltó hűséggel című darabját a megjelenteknek. A helyi fiatalok színházi előadása után dr. Becsei László főigazgató Kossuth Zsuzsanna emlékművét avatta fel az intézményben.

 

Kossuth Zsuzsanna emlékműve

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)