Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepélyesen megnyitották a Lajos Ferenc termet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. december 01. 13:30
Ünnepélyesen megnyitották a Lajos Ferenc termet
Állandó kiállítás nyílt a művész alkotásaiból

Lajos Ferenc festő- és grafikusművésznek nyílt állandó kiállítása a művelődési központban november 30-án, amelynek megnyitójával párhuzamosan átadták a róla elnevezett termet is. Az esemény Beszterczey Attila szavalatával indult, majd Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket.

szilágyi andrás szerint a művész megérdemli, hogy a kultúra városa hűséges legyen hozzá

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

– Nagy örömmel fogadtam ezt a feladatot, hiszen Lajos Ferenc képeit már a kastélykávézóban is láthatták az érdeklődők – mondta Dombi Ildikó. Mint mondta, az odalátogató vendégek nagy örömmel fogadták a képeket, hiszen a művész egy színes, érdekes világot teremtett alkotásaival. Az ügyvezető fontosnak tartja, hogy a város emléket állít egy ilyen művésznek, különösen, hogy a közművelődés helyszíne mindenhol az egyik leglátogatottabb helyszín.

– Ha visszagondolunk az életünkre, akkor valószínűleg nincs tíz olyan ember sem, aki igazán jelentős volt, aki igazi szellemi nagyság volt. Lajos Ferenc ilyen volt az én életemben – kezdte visszaemlékezését Pocsay Gábor, a város egykori polgármestere. – A 90-es évek elején, amikor először találkoztunk, egy idős, beteg ember állt az ajtóban. Lassan mozgott, de amikor megszólalt és rám tekintett, olyan fiatalságot és erőt sugárzott, hogy éreztem: ez az idős művész többet ér, mint húsz fiatal.

Fábián Irén képzőművész kiemelte, hogy a művész ugyan nem Gyulán született, de mindig gyulainak vallotta magát, és a városnak ajándékozta saját gyűjteményét is, amely nem csupán saját műveit tartalmazta, hanem az általa megvásárolt képeket is.

Lajos Ferencről Baki Ágnes, a művész unokahúga is megemlékezett röviden, elsősorban megköszönte mindazoknak a segítségét, akik hozzájárultak ahhoz, hogy nagybátyja öröksége jó helyre kerüljön, és ezentúl méltóképpen megemlékezzenek róla.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Szilágyi András művészettörténész, művészetíró kiemelten fontos kulturális eseményként aposztrofálta a megnyitót. Elmondta, hogy a művészt a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével ismerték el. 1993-ban adományozta a városnak a gyűjteményét, amelyben olyan ismert alkotók képei voltak, mint Molnár C. Pál vagy Haranghy Jenő. Az adományokból nyílt kiállítás viszontagságos utat járt be – többször nyitották meg és zárták be –, így ezúttal a folytonosság megteremtése a cél.

A művészetíró röviden összefoglalta Lajos Ferenc életrajzát: 1912-ben született Ópécskán, de a tanulmányait már Gyulán kezdte. Tehetségének felfedezője – mint olyan sok másik esetben – József Dezső volt.

– A magyar nemzeti stílus kialakítását tartotta fontosnak. A különböző izmusok stílusszemléletét nem kívánta követni, sajátos közösségi utat választott, a magyarság képvilágát próbálta megújítani. Ennek érdekében bejárta egész Európát, Finnországban és Észtországban a magyarság eredetét kutatta.

Később Ady Endre költészete lett művészetének meghatározó ihletforrása, majd Dante műveit illusztrálta, ekkor teljesen kibontakozhatott mítoszteremtő képzelőereje és képszerkesztési technikájának szuggesztivitása.

Lajos Ferenc hűséges volt. Életének első és utolsó kiállítása is Gyulán volt, ezért megérdemli, hogy a kultúra városa is hűséges legyen hozzá – zárta gondolatait Szilágyi András, majd ünnepélyesen megnyitotta és átadta a Lajos Ferenc termet, valamint a kiállítást az érdeklődőknek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)