dézsi jános, durkó károly, csarnai józsef és dinya imre
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A kezdésre már alig akadt szabad hely a könyvtár olvasótermében, ahol egy rendhagyó meglepetés nyitotta a könyvbemutatót: Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere megkérte a közönséget, hogy nézzenek be székük párnája alá. Aki talált ott egy képeslapot, az az este témájához igazodva egy csomag Gyulai kolbásszal jutalmazták.
A beszélgetés elején Dézsi János, a könyvtár igazgatója mutatta be a kötet szerzőit: Durkó Károlyt, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnökét, Csarnai József közgazdászt, aki már négy évtizede dolgozik a Gyulahús Kft.-nél, valamint Dinya Imrét, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnökét.
Durkó Károly először az előző kötetről ejtett néhány szót: mint mondta, egyfajta értékmentés is volt a könyv megszületése 2005-ben, hiszen a gyulai húsipar történetének talán legmélyebb pontján volt akkor. A kötet kiadása elindított valamit, az eltelt tizenkét év pedig hozott annyi újdonságot, hogy elgondolkozzanak az újrakiadáson, kibővítve a tartalmat.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Csarnai József rendelkezett a szükséges alapokkal ahhoz, hogy belekezdhessen a neki szánt munkába, hiszen a négy évtized, amelyet eltöltött a Gyulai Húskombinát, majd a Gyulahús alkalmazásában, rengeteg idő. Többek között a szakdolgozata is ebben a témában született, 2003-ban pedig a Gyulai Hírlapban is megjelent egy cikksorozata a húsiparról.
Az előző könyv kiadásánál még nem létezett a hagyományőrző egyesület, és teljesen más volt a húsipari kiállítás is, így Dinya Imre munkája leginkább ezeket a részeket, valamint a sódarmustra történetét fedi le, de néhány fotója is található a kötetben.
Durkó Károly kiemelte, hogy hatalmas összefogás segítette az „újratöltött” album létrejöttét, a munka során rengeteg embert ismerhettek meg, a könyvet pedig kiegészíthették olyan személyekkel, hentes családokkal, akik esetleg kimaradtak az előző kiadásból. Felidézte, hogy a véletlennek is köszönhetnek szép történeteket: az alapítvány elnöke egy ismerősénél járt, amikor észrevett egy régi fotót. A felvételen a Stéberl család mellett másik két hentes família is látható, ez végül duplaoldalon került a kötetbe.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A legfontosabb cél az ismeretterjesztés volt – fogalmazott dr. Csarnai József, szerették volna, ha azok is tisztában vannak a Gyulai kolbász történetével, akik nem gyulaiak, de azt is szerették volna elérni, hogy a húsiparban jelenleg, esetleg korábban dolgozóknak is nyújtsanak valamit. A múlt és jelen összeér a könyvben, hiszen az elmúlt évek és a jelenkor történései mellett olvasható interjú többek között Dékány Ferenccel és Zám Andrással is.
A beszélgetés végén megtudtuk, hogy eredetileg a jövő év elején szerették volna kiadni a könyvet, a gyulai húsipar megszületésének 150. évfordulóján, de Durkó Károly mindenkit biztosított, hogy méltó megemlékezés biztosan lesz 2018-ban, és további meglepetésekkel is készülnek.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba