Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai kolbász története újratöltve is ízletes

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. november 17. 13:30
A Gyulai kolbász története újratöltve is ízletes
Bemutatták a Gyulai Évszázadok Alapítvány új kötetét

A Gyulai Évszázadok Alapítvány 2003-ban alakult, azóta tizenöt könyvet adtak ki. 2005-ben jelent meg – a Gyula régen és ma sorozat részeként – A Gyulai kolbász története című album, amelyből négyezer példány fogyott. Azóta eltelt tizenkét év, ez idő alatt a gyulai húsipar megjárta a poklot, hogy utána újra régi fényében tündökölhessen, az alapítvány pedig elérkezettnek látta az időt arra, hogy újra kiadja a könyvet, számos újdonsággal kiegészítve. A Gyulai kolbász története – újratöltve! című kiadványt a szerzők, Durkó Károly, Csarnai József és Dinya Imre mutatták be november 16-án a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

dézsi jánosdurkó károlycsarnai józsef és dinya imre

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kezdésre már alig akadt szabad hely a könyvtár olvasótermében, ahol egy rendhagyó meglepetés nyitotta a könyvbemutatót: Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere megkérte a közönséget, hogy nézzenek be székük párnája alá. Aki talált ott egy képeslapot, az az este témájához igazodva egy csomag Gyulai kolbásszal jutalmazták.

A beszélgetés elején Dézsi János, a könyvtár igazgatója mutatta be a kötet szerzőit: Durkó Károlyt, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnökét, Csarnai József közgazdászt, aki már négy évtizede dolgozik a Gyulahús Kft.-nél, valamint Dinya Imrét, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnökét.

Durkó Károly először az előző kötetről ejtett néhány szót: mint mondta, egyfajta értékmentés is volt a könyv megszületése 2005-ben, hiszen a gyulai húsipar történetének talán legmélyebb pontján volt akkor. A kötet kiadása elindított valamit, az eltelt tizenkét év pedig hozott annyi újdonságot, hogy elgondolkozzanak az újrakiadáson, kibővítve a tartalmat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Csarnai József rendelkezett a szükséges alapokkal ahhoz, hogy belekezdhessen a neki szánt munkába, hiszen a négy évtized, amelyet eltöltött a Gyulai Húskombinát, majd a Gyulahús alkalmazásában, rengeteg idő. Többek között a szakdolgozata is ebben a témában született, 2003-ban pedig a Gyulai Hírlapban is megjelent egy cikksorozata a húsiparról.

Az előző könyv kiadásánál még nem létezett a hagyományőrző egyesület, és teljesen más volt a húsipari kiállítás is, így Dinya Imre munkája leginkább ezeket a részeket, valamint a sódarmustra történetét fedi le, de néhány fotója is található a kötetben.

Durkó Károly kiemelte, hogy hatalmas összefogás segítette az „újratöltött” album létrejöttét, a munka során rengeteg embert ismerhettek meg, a könyvet pedig kiegészíthették olyan személyekkel, hentes családokkal, akik esetleg kimaradtak az előző kiadásból. Felidézte, hogy a véletlennek is köszönhetnek szép történeteket: az alapítvány elnöke egy ismerősénél járt, amikor észrevett egy régi fotót. A felvételen a Stéberl család mellett másik két hentes família is látható, ez végül duplaoldalon került a kötetbe.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A legfontosabb cél az ismeretterjesztés volt – fogalmazott dr. Csarnai József, szerették volna, ha azok is tisztában vannak a Gyulai kolbász történetével, akik nem gyulaiak, de azt is szerették volna elérni, hogy a húsiparban jelenleg, esetleg korábban dolgozóknak is nyújtsanak valamit. A múlt és jelen összeér a könyvben, hiszen az elmúlt évek és a jelenkor történései mellett olvasható interjú többek között Dékány Ferenccel és Zám Andrással is.

A beszélgetés végén megtudtuk, hogy eredetileg a jövő év elején szerették volna kiadni a könyvet, a gyulai húsipar megszületésének 150. évfordulóján, de Durkó Károly mindenkit biztosított, hogy méltó megemlékezés biztosan lesz 2018-ban, és további meglepetésekkel is készülnek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)