Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ha nincs elmaradásod, bekerülhetsz a KOMA-ba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2017. november 09. 09:30
Ha nincs elmaradásod, bekerülhetsz a KOMA-ba
Egyre több a köztartozásmentes adózó

Az elmúlt két évben folyamatosan, mintegy 25 százalékkal nőtt a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA) szereplő magánszemélyek és vállalkozások száma – tájékoztatta lapunkat csütörtökön a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága. 

Közleményükből kiderül, jelenleg 95 ezer vállalkozás, 32 ezer egyéni vállalkozó és 31 ezer magánszemély szerepel az ingyenes „pozitív” listán. Mint írják, a köztartozásmentes adatbázisba azok kérhetik felvételüket, akiknek rendben vannak az adóügyei.

Kiemelik: az adatbázisban való megjelenés kényelmes, adminisztrációmentes és ingyenes alternatívája a „nullás igazolásnak”, hiszen ha valaki szerepel a listán, nem kell tartozásmentességről szóló adóigazolást beszereznie, a vállalkozásoknak pedig nem kell kockázati biztosítékot fizetniük az EKÁER-ben.

A NAV honlapján található KOMA minden hónap tizedik napján frissül. Az adatbázisban azok az adózók szerepelnek, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA-nyomtatványon kérték felvételüket, és megfeleltek a feltételeknek, illetve akik régóta tagjai az adatbázisnak, és továbbra is megfelelnek az előírásoknak.

Ahhoz, hogy valaki folyamatosan rajta legyen a listán, határidőben kell teljesítenie a jogszabályban meghatározott adókötelezettségeket. Érdemes tehát időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a további KOMA-tagságot – hívják fel a figyelmet.

Az adatbázisban szereplőknél a NAV havonta vizsgálja a feltételeket. Ha valaki nem felel meg ezeknek, kikerül a köztartozásmentes adózók közül, ám ha pótolja a mulasztást, befizeti tartozását, és újra kéri felvételét, visszakerülhet a listára – olvasható a közleményben.

Bővebb információ a NAV honlapján (www.nav.gov.hu), a 37. információs füzetben található.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)