Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több mint száz idősügyi szakember tanácskozott Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. szeptember 29. 14:32 • Frissítve: 2017. szeptember 30. 09:45
Több mint száz idősügyi szakember tanácskozott Gyulán
A fürdőváros adott otthont az Idősbarát Önkormányzatok Konferenciájának

Az idősbarát önkormányzatoknak rendeztek konferenciát szeptember 29-én Gyulán. Az eseményre mintegy százhúsz idősügyben dolgozó szakembert hívtak meg, akik számára előadásokkal készültek a szervezők.

idősbarát konferencia a városháza dísztermében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A vendégeket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte, aki kiemelte: a város nevében éppen öt éve vehették át az idősbarát önkormányzatok számára járó elismerést, melyre a városvezetés felelősségként tekint.

– Az idősügyi kérdések aktualitása mindig fennáll. A díj átvétele óta Gyulán és az országban is tovább nőtt az idősek aránya, és ez a trend a jövőben sem fog megállni. Nagyon fontos tehát, hogy alkalmazkodva ezekhez a változásokhoz tudatosan alakítsuk, fejlesszük és bővítsük az idősekhez kapcsolódó intézményrendszerünket, és igyekezzünk minél teljesebbé tenni az idősek számára elérhető szolgáltatásokat – fogalmazott a városvezető.

Hulák Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma idősügyi és nyugdíjbiztosítási főosztályának vezetője kifejtette: nagyon sokat lehet hallani manapság arról, hogy mit tegyünk egészségünkért, arról azonban sokkal kevesebbet hallunk, hogy hogyan tudunk olyan programokat kiválasztani, amelyek tartalommal tölthetik meg az idősek mindennapjait.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Nagyon fontos, hogy az idősek a saját korosztályukkal jó hangulatban, jól tudjanak együttműködni, de ugyanilyen fontos, hogy a fiatalokkal is kapcsolatot tudjanak teremteni. Fontos, hogy a családi kapcsolatokban részt tudjanak vállalni, hogy a fiatal generáció ne csak egyszerűen felnőjön, hanem vigye is magával azt a családban megszerezhető tudást, amit semmi mással nem lehet helyettesíteni. A nagyszülő a családban nem egyszerűen az „idős személy”, hanem egy mértékadó és olyan értékeket hordozó idős generációnak a tagja, amely nemcsak a családi hagyományokat, hanem néha a történelemre visszatekintő emlékeket is át tudja adni – emelte ki Hulák Zsuzsanna.  

Lapunknak nyilatkozott a szervezők képviseletében Bagyinszki Zoltán, aki hangsúlyozta, hogy a rendezvényre olyan szakembereket hívtak meg, akik az idősügy területén dolgoznak az ország nagyvárosaiban és kisebb településein.

– Mintegy százhúsz főtt hívtunk meg a konferenciára. Azt mondhatom, hogy a fél ország szakemberei itt vannak. Tizenegy előadással és egy kiállítással készültünk a számukra – emelte ki.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szakmai előadások sorát Hulák Zsuzsanna beszámolója nyitotta meg. A főosztályvezető az aktuális idősügyi kérdésekről beszélt, majd Müller Istvánné tartott előadást Miért jó Óbudán nyugdíjasnak lenni? címmel.

A generációs kapcsolatokról adott elemzést Beszterczey András, a Református Szeretetszolgálati Iroda igazgatója, őt követte Kóra János, aki az élethosszig tartó tanulás előnyeit ismertette. A folytatásában az aktív időskorról tudhattak meg többet az érdeklődők, majd Rusznyák Csaba fotográfus tárlatát nyitották meg a helyszínen.

A délután újabb szakmai előadásokkal folytatódott, majd a programot a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont megtekintése zárta.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)