Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tárt kapukkal fogadta olvasóit Magyarország egyik legszebb könyvtára, a gyulai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. szeptember 09. 10:30
Tárt kapukkal fogadta olvasóit Magyarország egyik legszebb könyvtára, a gyulai
Névadóját ünnepelte a Mogyoróssy János Városi Könyvtár

Gyermekfoglalkozásokkal, könyvbemutatóval, kiállítással, gyűjteménylátogatással és térképvásárral ünnepelte szeptember 8-án a gyulai város könyvtár névadóját, Mogyoróssy János történészt a Városház utcai intézményben.

____Eredeti-GYHRCSD036.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mogyoróssy János 1805. szeptember 8-án született Gyulán, ezért a nevét viselő intézmény vezetősége úgy döntött, olvasóival és a gyulaiakkal közösen ünnepli meg az eseményt ezen a napon. A Városház utcai épület kapuit már délelőtt kitárták az érdeklődők előtt. Este hattól pedig Bauer Barbara A leggazdagabb árva című, Békés megyei kötődésű történelmi regényét mutatták be a Simonyi-olvasóteremben. Az eseményre a Wenckheim család leszármazottjait is meghívták.

 

____Eredeti-GYHRCSD012.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kétszáz forintért szeptember 15-ig vásárolhatunk térképet

A kedvezményes térképvásár az udvari előadóteremben nyílt meg régi és újabb kiadványokból. Az árak a publikációk nagyságával arányosan váltakoznak, de igencsak zsebbarát módon, hisz a tenyérnyi nagyságú térképek már 200 forintért is elvihetők. A legdrágábbak a nagyméretű és egészen részletes útisugók, de többnyelvű útikönyv is beszerezhető ekkora összegért, vagyis egy ötszázasért. Hazai és külföldi kiadványt egyaránt találunk itt.

Annak is megéri végigböngésznie a kínálatot, akit csak Gyula, Békés megye, vagy a régió kisebb települései érdekelnek, hisz ilyen tekintetben is gazdag a kínálat. A felhozatal Dél-Amerikától Kanadán és Afrikán át Sarkadkeresztúrig minden földrajti tájegységet lefed. Városunkról többféle publikációt is találtunk a standokon: klasszikus fazonút, farzsebben elférőt, de spirálra fűzött aprólékosat is.

 

____Eredeti-GYHRCSD002.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kivételes program járt a legkisebbeknek

A téka gyermekkönyvtárában is kivételes programmal készültek, logikai és olvasófejlesztő játékokkal várták az ifjú vendégeket, akik ezen a napon Mogyoróssy János életpályájával is megismerkedhettek. A tanulókat Kisné Czeglédi Márta könyvtáros fogadta és vezette át a példaadó pályaíven. A foglalkozásokra főként a környékbeli iskola diákjai jelentkeztek be, akik egyébként is már ismerősek a bibliotékában, hisz rendszeresen járnak be tanítóik, tanáraik kíséretében.

 

____Eredeti-GYHRCSD024.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A névadó napján azonban féltve őrzött különleges helyekre is bemehettek, így megnézhették a helytörténeti gyűjtemény Mogyoróssy Jánoshoz köthető könyvritkaságait, és a történész munkásságába bepillantást nyújtó kiállítást. Emellett a földszinti folyosón és a lépcsőházban Nagy Márta festményeit is megcsodálhatták.

Kisné Czeglédi Máriától megtudtuk, a legsűrűbben a református és a katolikus óvoda, illetve iskola diákjai látogatnak el a könyvtárba, közülük sokan már önállóan is vissza-visszatérnek.

 

____Eredeti-GYHRCSD033.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A névadó-alapító ritkaságainak egy része már visszakerült

A könyvtárban 198 olyan kiadványt őriznek, amelyben megtalálható Mogyoróssy János ex librise. A tudós egykori adományából azonban összesen 224 könyv és egyéb jellegű publikáció került vissza Gyulára a megyei könyvtárból, tudtuk meg a téka helytörténeti munkatársától, Nagy Évától. A gyűjtemény egyik része kutatható ugyan, ám biztonsági okokból ez a szolgáltatás sem hozzáférhető bárki számára.

Mogyoróssy János 1846-ban lett a Wenckheim grófi család gyulai levéltárának gondozója. Kétezer kötetet meghaladó könyvtárából gyakran kölcsönzött, erről pedig nyilvántartást vezetett. Gyűjteményét, amelybe jelentős számú régiség is bekerült, 1868-ban a városi gimnázium múzeumának adományozta. Ez az anyag képezte alapját a Békésvármegyei Múzeumnak. Az 1871-ben létrehozott Békésvármegyei Régészeti és Művelődéstörténelmi Társulatnak is ő lett az egyik főszervezője, majd 1874-től haláláig igazgatója. Sokrétű munkásságát jelzi a Gyula hajdan és most című városmonográfiája. 1893. május 10-én hunyt el Gyulán.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)