Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai várvédőkre emlékeznek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2017. szeptember 01. 15:59
A gyulai várvédőkre emlékeznek
Kerecsényi László emléktáblájánál koszorút helyeznek el szeptember 2-án

KÉPÜNK A GYULAI VÉGVÁRI NAPOKON KÉSZÜLT 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Koszorúzással és puskalövésekkel tisztelegnek az 1566-os várvédők előtt szeptember 2-án Gyulán, Kerecsényi László emléktáblájánál.

A gyulai várnál arra emlékeznek, hogy 451 évvel ezelőtt ezen a napon adta át a várkapitány a gyulai erődítményt a törököknek.

A 9 órakor kezdődő eseményen Alt Norbert alpolgármester, valamint a katolikus, a református és az evangélikus egyház képviselői mondanak beszédet, majd koszorút helyeznek el a vár falán található emléktáblánál. A helyszínen Szabó Árpád gyulai hagyományőr – 10 és 18 óra között – óránként díszlövést ad le.

A megemlékezést szervező Erkel Ferenc Nonprofit Kft. honlapja, a Gyulakult.hu felidézi: az 1566-os ostromkor mintegy kétezer katona védte az erődítményt. Mint írják, a védők zömét magyarok tették ki, a tiszti karban azonban jelentős volt a horvátok és a szerbek aránya.

Azt is megjegyzik, hogy néhány nappal az ostrom kezdete előtt háromszáz cseh sáncásó érkezett a végvárhoz, de német és osztrák területekről is jöttek katonák a helyszínre.

„Érdekes körülmény, hogy konkrétan gyulaiakról, Békés megyeiekről keveset tudunk, az azonban nagyon valószínű, hogy a dél-alföldi nemesség majdnem teljes egészében ide menekült, itt lelt oltalomra” – fogalmaznak. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)