Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Díjmentesen vonatozhatnak a gyulai várba látogató diákok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. augusztus 25. 14:32
Díjmentesen vonatozhatnak a gyulai várba látogató diákok
Fontos döntés született a kulturális alapellátás szempontjából

Ingyenesen jöhetnek Gyulára vonattal azok az iskolás csoportok, amelyek a gyulai várba szeretnének ellátogatni – tudtuk meg augusztus 25-én, Görgényi Ernő polgármester, Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár és Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum NKft. ügyvezetőjének sajtótájékoztatóján.

Görgényi ERnőZávogyán Magdolna és Dombi Ildikó

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Kárpát-medencében élők megfelelő minőségű kultúrához jussanak, ezzel kapcsolatosan nagyon sok intézkedést kezdeményeztünk a kulturális államtitkárság dolgozóival együtt – kezdte Závogyán Magdolna.

– Két héttel ezelőtt a kormány elfogadta azt a törekvésünket, hogy a múzeumok és nemzeti emlékhelyek vonatkozásában ne csak Budapest, illetve Szentendre biztosítson lehetőséget arra, hogy az iskolások térítésmentesen tudják a vasúton közlekedve megtekinteni kiállítóhelyeiket. A kulturális alapellátás szempontjából mindez nagyon meghatározó.

– Országszerte több mint huszonnégy helyszínen van lehetőség arra, hogy igénybe vegyék az oktatási intézmények ezt a szolgáltatást. Ez fontos a kulturális decentralizáció szempontjából is, és hatalmas lépés azért, hogy a kormány a vidéki települések értékeit is támogassa.

A helyettes államtitkár hozzátette: a támogatás nem csak olyan helyszínekre szól, ahová nagyobb távokat kellene megtennie egy kiránduló osztálynak, hiszen a környező települések intézményei is élhetnek a lehetőséggel. Az kormányhatározat érinti többek között Esztergomot, Somogyvárt, Diósgyőrt, Miskolcot, Egert és Gyulát is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő megköszönte azt a munkát, amelynek eredményeként egy Békés megyei történelmi emlékhely is bekerült arra a listára, ahová térítésmentesen utazhatnak vasúttal az iskolai csoportok. A polgármester kiemelte, hogy ez komoly anyagi segítség lehet a családoknak, hiszen egy osztálykirándulás költségeit ez jelentősen csökkentheti, majd hozzátette, hogy ez elismerés városunknak és a gyulai várnak is.

A városvezető kiemelt egy problémát is: örömteli, hogy ingyen jöhetnek vonattal Gyulára a csoportok, de a vasútállomás állapota nem méltó a városhoz. 2014 óta folynak egyeztetések a felújításokról a MÁV illetékeseivel, jelenleg a tervezés szakaszában tart az ügy, Görgényi Ernő pedig bízik benne, hogy a fejlemények felgyorsíthatják a folyamatokat.

 

____Eredeti-GYHRCSD006.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Dombi Ildikó kifejtette, hogy nagyon egyszerűen tudják igénybe venni a kirándulók a kedvezményes utazást, az érdeklődők a kastély honlapján tájékozódhatnak. Eszerint igényelni kell egy befogadó nyilatkozatot a múzeumtól, majd meg kell keresni a MÁV-ot, ahol egy űrlapot kell kitölteni, amelyen szerepeletni kell a diákok és kísérőik nevét.

A kedvezményt augusztus 11-e óta, azaz a kormányhatározat hatályossá tétele óta vehetik igénybe az oktatási intézmények.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)