
Bizonyára mindenki eltervezte már, hogy mit tesz az asztalra karácsonykor, szilveszterkor és újév tiszteletére. Az ünnepek alkalmával megengedhetjük magunknak azt is, hogy az élvezeteket részesítsük előnyben és ne a korszerűséget. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, barátait, hiszen az étkezés a családi, valamint a társadalmi élet egyik szerves alkotója.
Most nem recepteket osztok meg Önökkel, hanem néhány jó tanácsot szeretnék adni, hogy igazán, lelkiismeret-furdalás nélkül élvezni tudjuk a több fogásos vacsorákat, és az azt követő kihagyhatatlan desszerteket. A „mindent lehet, csak mértékkel” elv az ünnepek idejére is vonatkozik.
Az ételek készítésénél a hagyomány megtartása mellett használjuk a korszerű konyhatechnológiai eljárásokat, pl. grillezés, alufóliában sütés, párolás, aromás párolás stb.
A nyersanyag-válogatásnál legyünk körültekintőek. Ha nem akarunk energiadús ételeket készíteni, válasszuk a zsírszegényebb húsokat, tejtermékeket.
Fontos szempont, hogy csupán az ünnep miatt nem kell nagyobb adagokat fogyasztani, sőt, ha több fogásból áll a menü, akkor inkább még kevesebbet ajánlott a tányérra szedni, mint azt megszoktuk. Ha kisebb adagokat fogyasztunk, többféle ételt ehetünk, anélkül, hogy nagyobb energiát vinnénk be a szervezetünkbe.
Étkezés közben figyeljünk arra, hogy lassan együnk és nem kell teljes jóllakottságig (kipukkadásig) tele enni magunkat
A desszertek mindig az étkezések befejező fogásaként szerepeljenek. A sütemények közül elsősorban a gyümölcs- és tejalapúakat részesítsük előnyben, mivel ezek kevesebb energiát és zsírt tartalmaznak, mint a vajkrémesek. Ezen kívül a gyümölcs alapúak esetén a gyümölcsök édesítő hatását is ki lehet használni. Egy szelet csokoládé, vagy a karácsonykor elmaradhatatlan, számtalan ízvariációban kapható szaloncukrok szintén kiváló desszertek lehetnek egy többfogásos menü elfogyasztása után, ugyanis kis térfogatuk miatt lehet, hogy még jobban is esnek, mint egy nagy szelet sütemény.
Ne feledkezzünk meg a folyadékfogyasztásról sem! A hideg ellen különböző gyümölcsteákat igyunk, de lehet gyümölcsleveket is. A felnőttek persze 1-2 pohár alkoholos italt is nyugodtan elfogyaszthatnak.
Fontos, hogy a menü elkészítésénél a diétára szorulók igényeit is vegyük figyelembe. Cukorbeteg esetén készítsük édesítőszerrel a desszerteket, epebeteg esetén kerüljük a túl fűszeres, és bő zsírban sült ételeket.
Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem, ami az ünnepek alatt lehet egy jó kiadós családi séta, vagy ha lehetőség van rá egy kis szánkózás, hógolyózás.
Ha ünnepek után mégis úgy érezzük, hogy egy kicsit „túlettük” magunkat, és nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, ahelyett, hogy valami gyors fogyással kecsegtető diétába kezdenénk, tartsunk inkább egy gyümölcsnapot (napot, és nem hetet, hónapot!), ami alatt fogyasszunk különféle gyümölcsöket, pl. alma, körte, narancs, mandarin, kivi.
Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok!


























