Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mikor a jég az úr

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2017. július 08. 08:32
Mikor a jég az úr
Budás Péter és Jobbágy Zoltán szerbiai jégvédekezésről készült fotóit állították ki a Tájvízházban

Egyedi szemszögből örökítette meg fotóin a januári, szerbiai jégvédekezést Budás Péter és Jobbágy Zoltán. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai több mint egy héten át fotózták és filmezték a magyar jégtörő hajókat. Az általuk készített video- és képanyag augusztus 31-ig látható a Tájvízházban. 

Budás Péter és Jobbágy Zoltán

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Pozsárné Kaczkó Zita, az igazgatóság irodavezetője a tárlat július 7-i megnyitóján felidézte: munkatársaikat az Országos Vízügyi Főigazgatóság védelmi szerve, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezényelte a helyszínre, hogy fotókon dokumentálják a Duna szerbiai szakaszán zajló jégtörést. Jobbágy Zoltán a Széchenyi jégtörő hajó fedélzetéről, míg Budás Péter a partról követte nyomon a védekezés pillanatait, de munkájuk során drónokat is igénybe vettek – fejtette ki.

Az irodavezető kiemelte: a média által közölt fotók mindegyikét a KÖVIZIG munkatársai készítették. Emlékeztetett rá: a képeket a nemzetközi Duna-napon, június 29-én mutatták be először a nagyközönségnek. Mint mondta, a vándorkiállítás a tervek szerint az ország több pontján is látható lesz.  

 

Bak Sándor

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Bak Sándor, a KÖVIZIG igazgatója megnyitóbeszédében elmondta: a Dunán az év első hónapjaiban jól megtervezett műszaki beavatkozássorozat zajlott, amelybe a magyar szakemberek is bekapcsolódtak a folyó szerb szakaszán. Mint fogalmazott, a jégvédelem dokumentálása nemcsak komoly munka, hanem kiváló lehetőség is volt a fotózást komoly szinten űző Jobbágy Zoltán és Budás Péter számára.

Kitért rá, hogy a január 18–30. között készült több száz fotóból ötvenet válogattak ki a Mikor a jég az úr című kiállításra. Mint kifejtette, a felvételeken a természet sokfélesége, kegyetlen ereje is megmutatkozik, és a drónok révén a jégtörő hajókon szolgálatot teljesító szakembereket is szokatlan nézőpontból tudják megmutatni a fotósok. A jégvédekezésnek is van tragikuma, romantikája és humora, ezt bizonyítják a fotók – ecsetelte.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Jobbágy Zoltán lapunknak elmondta: a fotók válogatása során vetődött fel az ötlet, hogy egy tárlat keretében is bemutathatnák azokat. Hozzátette: úgy tapasztalták, hogy sokakat érdekel a téma, a közösségi oldalakon is komoly érdeklődés mutatkozott a felvétek iránt.

Mint mesélte, a dokumentálás során a legmeglepőbb az volt számukra, hogy a helybeliek nem egyszer életveszélyes „mutatványokkal” szórakoztatták magukat: volt, aki a feltorlódott jégtáblákon kelt át a folyón, és olyan is akadt, aki autóval driftelt a jégen.

A kiállítás augusztus 31-ig keddtől vasárnapig 14–21 óra között látogatható a Tájvízház belépőjével. A fotósok által készített videoanyagot itt is megnézhetik.  

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)