Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Aradi Állami Filharmónia kamarazenekara ad koncertet Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • E-K. Zs. • KULTÚRA • 2017. június 20. 10:30
Az Aradi Állami Filharmónia kamarazenekara ad koncertet Gyulán
Újabb zenei varázslat a Múzeumok Éjszakájának előestéjén

Június 23-án, a Múzeumok Éjszakáját megelőző estén újabb varázslat történik az Almásy-kastély bűbájos parkjában: az Aradi Állami Filharmónia kamarazenekara ad koncertet 19.30-tól. Ahogyan a karnagy fogalmazott, népszerű, ismert dallamok csendülnek fel, könnyed, mondhatni légies élményre, megközelítőleg 60 perces élménypakkra lehet számítani.

dorin frandes

Fotó: Incze László

Dorin Frandes rendszeresen megfordul Gyulán, s mint legutóbbi ittjártakor mosolyogva fogalmazott, olyan ez neki, mintha kirándulna, nem siet vissza túlzottan, mert Aradon úgyis csak tengernyi tennivaló várja. A beszélgetéshez nem volt szükség tolmácsra, a zenekar karnagya kiválóan beszél magyarul.

Kolozsváron született, magyar nyelvű óvodába járt, és akkoriban a városban is majdnem kizárólag magyar szót lehetett hallani, az utcán és a barátaival is magyarul beszélgetett. Később Szebenbe került, majd 25-26 évet töltött Aradon, ahol már nem volt lehetősége megcsillantania nyelvtudását.

A történelmi fürdővárossal kapcsolatosan azt is elmondta, nagyon tetszik neki az a fajta rendezettség és tisztaság, ami itt tapasztalható. Hozzátette, jó ideig az aradi filharmónia zeneigazgatójaként tevékenykedett, rendszeresen utazott Ausztriába, Németországba, Olaszországba és Franciaországba is – ilyen hangulattal, környezettel, mint Gyulán, az osztrák határ közelében lehet találkozni.

Világlátott ember, aki fejet hajt a gyulaiak előtt, nagyon szereti ezt a kisvárost, saját bevallása szerint igen nagyra tartja a dinamizmust, amivel ez a határ közeli település rendelkezik. Az értékek, a történelmi és kulturális kincsek irigylésre méltók, és az is, ahogyan ezeket kezelik – húzta alá.

Több alkalommal léptek már fel Gyulán, volt olyan időszak, amikor évente jöttek, adtak koncertet a művelődési házban, a várban és a Vigadóban is. Azonban arra is volt példa, hogy Erkel Ferenc születésének évfordulóján muzsikáltak, ezen alkalmakra nagy szeretettel emlékszik vissza. A kastély parkja igazán különleges helyszínként szolgál – mondta.

Dorin Frandes azt is elmondta, nemrégiben járt Brüsszelben és Párizsban, s véleménye szerint a gyulai Almásy-kastély ilyen összehasonlításban, európai összevetésben is megállja a helyét. Ahogyan fogalmazott, az állandó tárlat koncepciója igazán modern, amit 21. századi technikával valósítottak meg, tettek élővé.

Június 23-án 19.30-tól tehát újabb varázslat készül Dorin Frandes vezényletével, Florin Gergel hegedűművész közreműködése mellett. Az Aradi Állami Filharmónia kamarazenekara Enescu, Monti, Gardel, Kreisler, Piazzola és Vivaldi műveit adja elő a kastély parkjában.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)