Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fennállásának 80. évfordulóját ünnepelte a Máriafalvai Óvoda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. június 14. 11:00
Fennállásának 80. évfordulóját ünnepelte a Máriafalvai Óvoda
Az intézmény jelenlegi és volt növendékei is műsort adtak az ünnepségen

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepelte a Máriafalvai Óvoda június 13-án. Az intézményt – amely akkor napközi otthonként indult – Boldog báró altorjai Apor Vilmos indította el, még 1937. június 1-jén. Az eseményen beszédet mondott Kovács Péter plébános, Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester, a körzet képviselője és dr. Becseiné Lock Gabriella intézményvezető.

az ünnepség a gyerekek műsorával indult

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az ünnepség az óvoda csöppségeinek műsorával indult, majd Kovács Péter tartott beszédet, amelyben az óvoda indulásának körülményeit és Apor Vilmoshoz való kapcsolatát foglalta össze. A plébános a gazdasági világválság idején került Gyulára, ahol hatalmas volt a szegénység. Számos gyűjtést indít a szegények számára, konyhát indít, amely étellel látja el a rászorulókat. Hiába nélkülözött az egész város, mindenki hozzátette a magáét, így körülbelül 260 gyermeket látott el ebéddel a kezdetekkor. A napközi otthon létesítése egy meglepetés volt Apor Vilmos számára: már húsz éve volt plébános a városban, ezért a létesítményt róla nevezték el.

– Az óvoda története nem is 1937-ben kezdődött, hanem korábban, amikor ezt a városrészt megalapították, 1920-ban – vette át a szót Görgényi Ernő. – Gyula már akkor is egy polgári város volt, olyan emberekkel, akik megtestesítették a polgári erényeket: a tisztességet, a becsületet, az értékteremtést és a szociális érzékenységet. Ezért van az, hogy ebben a városban az emberek azoknak a tiszteletét őrizték meg a szívükben, akik mindig megértéssel és támogatóan fordultak a rászorult embertársaik ügyeik iránt.

 

három generáció, egy óvoda

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A polgármester kifejtette, hogy van még valaki, akit ma meg kell említeni, akinek köszönhető a városrész léte: ő gróf Almássy Kálmánné Wenckheim Mária. Róla nevezték el ezt a városrészt, miután az apjától örökölt, gyulai földjét, százezrekkel olcsóbban adta el a városnak, mint amennyit valóban ért, és csak egy kikötése volt, hogy a tőle vásárolt áron osszák szét a nincstelenek között.

Alt Norbert néhány személyes emléket osztott meg a vendégekkel és kiemelte, hogy nagyon büszke arra, hogy már 2006 óta lehet Máriafalva képviselője. Dr. Becseiné Lock Gabriella elmondása szerint, a mai korban óriási változásokon mennek át az óvodák, de vannak állandó szereplők: az óvónénik és a gyerekek, valamint nem változik a cél sem, hogy társadalom számára hasznos, pozitív gondolkodással bíró embereket neveljenek. Mindezt csak az elődök tapasztalataira és alapjaira építve lehet elérni.

Az ünnepség további részében a máriafalvai ovisok, valamint az intézmény volt növendékei is a közönség elé léptek, és táncos, zenés, éneklős műsorszámokkal örvendeztették meg őket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)