Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „A legdecensebb berúgáshoz is kell egy komoly indok”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2017. június 09. 11:30
„A legdecensebb berúgáshoz is kell egy komoly indok”
Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Tóth Viktor voltak a gyulai könyvtár vendégei

Ahogy a tavalyi évben, úgy 2017-ben sem maradtunk kerti parti nélkül az Ünnepi Könyvhéten: június 8-án Cserna-Szabó András és Darida Benedek írókkal beszélgetett Kiss László rendhagyó környezetben, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár kertjében, amelyet a hideg sör és fröccs, valamint a zsíros kenyér tett még különlegesebbé. A rendezvény központi témája a Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című kötet volt. Az este aláfestő zenéjét Tóth Viktor zeneszerző biztosította.

cserna-szabó andráskiss lászlódarida benedek és tóth viktor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint kiderült, a kötet először 2007-ben jelent meg, de már negyedik újrakiadását találhatjuk a könyvesboltok polcain. Címéből nem nehéz kitalálni, hogy a könyv – amelynek korai kiadásaiba még hányózacskót is csatoltak – a berúgás és a másnaposság kultúrtörténetével foglalkozik.

Az első kiadásban 52 másnaposság elleni recept volt, Darida Benedek szerint azért, mert egy évben 52 hét van, heti egy „rosszalkodást” pedig mindenki megérdemel. A további kiadásokban már több szerepel, valamint számos szerzőt, híres írót és költőt is felkutattak, akik foglalkoztak ezzel a témakörrel, elmondásuk szerint több ilyen van, mint azt gondolná az ember.

A kötethez természetesen vicces anekdoták is tartoznak: Cserna-Szabó András egy dedikálást idézett fel, amelyen egy kocsmárosnak írta alá a könyvet. Az érdekes az volt, hogy a kötet sarkában volt egy lyuk, abban pedig egy karika. Kiderült, hogy tart egy példányt a vendéglátójában, a pultnál, de folyton meglovasították azt. Ezért csináltatta rá a kiegészítőket, így az alkotás már egy lánccal ragaszkodik a helyéhez.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Darida Benedektől megtudtuk azt is, hogy habár ugyanott születtek ők ketten, csak később ismerkedtek meg. A téma feldolgozása a társa ötlete volt, hiszen ilyen mű még nem született addig. Cserna-Szabó András is megerősítette, hogy az egész egy hajnali vicces gondolatként kezdődött, végül a komolytalan témáról, sikerült komolyan is írni, elvégre „a legdecensebb berúgáshoz is kell egy komoly indok.”

Ahogy haladtak a történelemben, rá kellett jönniük, hogy több forrást találtak, mint azt el tudták volna képzelni, ráadásul voltak meglepő helyek is, például az arab költészet. A folytatásban Benedektől hallhattunk egy részletet a kötetből, amely Charles Bukowski történetét karolta fel, majd Tóth Viktor adott elő egy újabb dalt.

A beszélgetés további része Cserna-Szabó András karrierjére fókuszált, amely még a ’90-es években indult. Kiss László arról kérdezte, hogy még mindig a novella-e a kedvenc műfaja, hiszen jelent már meg két regénye is, de ezekről korábban nem volt jó véleménye.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A József Attila-díjas író elmondása szerint már Örkény István is azt mondta, hogy az egyperces novelláké a jövő, hiszen az embereknek nem lesz több ideje olvasni. Ehhez képest, a novella kezd egyre inkább mostohává válni. Szerinte amíg egy regényben simán elfér egy-két rossz fejezet, addig a novellában akár egy rossz szó is tönkreteheti az egészet.

A novellaírókat a mai napig hajlamosak az emberek pályakezdő írónak nevezni, gondolva ezzel arra, hogy jó ez bemelegítésnek, de majd jöhet az igazi, egy regény is tőle. Nem akart regényt írni, de több olyan témába is belefutott, amelyeket nem tudott a novella keretei között kifejteni.

Az előadás felolvasással és zenével fejeződött be, de az este még nem ért itt véget: a jelenlévő vendégek és a meghívott művészek még közel másfél órát beszélgettek a könyvtár kertjében, ezzel is emelve az este színvonalát és hangulatát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)